Xanadu

namnlöst-95Xanadu var mytomspunnet för sin prakt. Xanadu eller Shangdu var huvudstad i Kublai Khan`s Yuan dynasti i Kina innan han flyttade sitt säte till Jin dynastins huvudstad  Zhōngdū som han döpte om till  Dadu, som är dagens Peking.  Efter flytten  blev Xanadu hans sommarresidens. Marco Polo besökte staden 1275 och han beskrev staden 1298-99, och det är den mest kompletta beskrivning av Xanadu  som staden såg ut på den tiden.

Staden låg på den mongoliska  gräslandsstäppen och den byggdes enligt traditionell kinesisk feng shui i relation till närliggande berg och floden. Staden influerades av både mongolisk och Han kinesisk kultur och livsstil. Xanadu eller Shangdu låg i inre Mongoliet omkring 350 kilometer norr om Beijing (Peking).

Huvudstaden var ungefär kvadratisk med sidor omkring 2200 meter och bestod av en inre och en yttre stad. Kublai Khan`s palats låg i den inre staden som också var kvadratisk med sidor omkring 1400 meter. Hans palats hade sidor om cirka 550 meter. Staden designades av en kinesiskt arkitekt 1252-1256 och hette ursprungligen Kaiping. 1264 döptes den om till Shangdu. Under sin storhetstid bodde det över 100.000 människor innanför murarna. Staden ockuperades av Ming armèn och den sista regerande Khanen, Toghun Temur flydde staden som  sedan var övergiven i flera hundra år.

På 1200-talet pågick en religiös debatt mellan Buddismen och Taoismen i Xanadu, vilket resulterade i den tibetanska buddismens spridning över nordost Asien. En tid efter  Marco Polos besök så blev staden en symbol för paradiset  liknande  Avalon and Shambhala. Senare inspirerade staden och dess prakt Coleridge att beskriva det berömda diktverket Kubla Khan, alltsedan den dikten är Xanadu en metafor för överflöd och välstånd. Och Bill Gates privata bostad kallas för Xanadu 2.0

Idag återstår endast ruiner och jordvallar som en gång vad stadsmuren. Sedan 2002 har ett visst restaureringsarbete genomförts. Och  2012 togs Xanadu upp på UNESCOs världsarvslista.

Jag har funderingar och tankar kring att ta en tripp till Mongoliet. Flyg till Ulan Bator från Istanbul. Att få ge sig ut i landets fantastiska natur med berg, floder och den mongolska stäppen. Och ta massor med foton för ett eget litet reportage. Även ett besök till Xanadu skulle vara intressant. Får se när det kan bli verklighet.

Bilden ovan har inget med Xanadu att göra. Den är från Pyreneerna 2013.

Xanadu -Olivia Newton John &  Elo   …..Enjoy!

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment