Traditioner

namnlöst-3Traditioner. Ja, det är uppskattat med traditioner. Traditioner bevarar vårt arv och vår kultur. Glädje och sorg med ritualer och seder. Men det skall inte vara tvång. Julen tycks vara väldigt stressande för många. Man skall ordna och fix med så mycket på en ofta upplevd kort tid, alltför kort och knapp. Presenter och inköp, mat i överflöd och besök till släkt och vänner. Nej stopp nu…..det skall vara frid med jul. Lugn och harmoni. Man måste inte rusa runt för att undgå andra människors besvikelser och förtret. Varje människa skulle göra det som just den människan kände för. Inte jaga runt för att tillgodose andras förväntningar och göra tappra försök att göra det som förväntas av andra. Vi drar mjukt i bromsen och följer traditionen att julen skall vara fridefull. Inget stress och inget omåttligt överflöd av något. Bara vara, bara träffas och äta och dricka lite gott och lätt. Ja så kanske en del föredrar. Andra vill ha buller och bång. Det viktiga är väl ändå att man följer det som känns rätt och bra. En rimlighet i ett måttfullt firande. Folk får vila upp sej och får en trevlig och mysig samvaro utan stress och känslor av otillräcklighet.

Nä vi spränger inte boxen, utan tar det lugnt och sansat och gör oss av med den bit för bit. Enda chansen för att inte fastna i politiska, religiösa och ideologiska färdigmallar. Där allt är färdigt och fastslaget. Visst värden och traditioner  ändras även i etablerade grupperingar så sakteliga efterhand. Vi värdesätter saker och ting  annorlunda efterhand som vi utvecklas. En frigörelse är efterlängtad där vi inte känner harmoni och glädje med systemet. Att börja tänka utanför boxen och så småningom göra sej av med boxen helt. Vi fastnar inte i gamla tankemönster utan väljer fritt själv. Inte helt lätt, men det går. vad känns rätt och riktigt för just mej? Steg för steg mot en inre frihet. Vi kommer väl alltid att leva med måsten och förpliktelser under perioder av livet. Poängen är den att gillar vi inte kulturen eller någon tradition så skapa nåt eget, en egen kultur som känns rätt och harmoniskt.

Hur vi än bär oss åt och anstränger oss, så belastar vi miljön mer eller mindre. Där finns det mycket att göra. Som  i inlägget igår, då vi pratar om att inte skaffa njutning och ekonomisk vinning på bekostnad av andra. Att inte förorsaka lidande och förstörelse för att vinna kapital och att njuta av djur som plågats svårt för kött och päls till oss människor. Faktum är att 95% av oss skulle sluta äta kött om de var tvungna att döda och stycka djuren själv. Med anledning av angorakaninerna i Kina som avpälsades in på bara skinnet fastbundna i benen bak och fram, skrikandes ut sin ångest och smärta. Vi måste fatta ett beslut, att NU, inte sen, så slutar vi att medvetet förorsaka andra varelser smärta och lidande.Vi kan njuta av livets goda utan att avsiktligt göra andra ont. Städningen efter oss alla måste börja nu innan det är för sent. Först slutar vi med nedsmutsning, sen kan storstädningen börja.

Förresten det här med en allvetande och superintelligent gud. Skulle det gudomliga skapa virus och livsfarliga bakterier om medför lidande och en en plågsam död för människor. Skulle det inte räcka med endast goda bakterier och inga virus alls? Varför skapades människans immunförsvar och en massa farliga bakterier, parasiter och virus samtidigt. Vad var vitsen med det? I en fullkomlig värld skapad av en fullkomlig gud skulle det inte behövas virus, dödliga bakterier och amöbor och ett immunförsvar hos människor och djur skulle vara överflödigt. Eller är det så att allt detta är en illusion som många av forskarna och vetenskaps- männen och kvinnorna tror idag. En intelligent design som kör efter ett program. Ett universums cd-rom med alla möjligheter inprogrammerade. Sen är det bara att sätta igång spelet. Hur fri är den fria viljan? Hur mycket av processer och val styrs av det mänskliga undermedvetandet? Det sägs att om det undermedvetna är som en fotboll så är det medvetna medvetandet som en ärta. Så sker det mesta av tankeprocesser undermedvetet och då torde många beslut och handlingar ha sitt ursprung i det undermedvetna. Medvetandet tillhör topp 10 vad gäller livets stora mysterier.

Härlig blandning av livets goda och allvarsamma funderingar. Humor, glädje, smärta och sorg. Livets drama. Jag tycker mycket om blandning av humor och allvar. Glädjestunder med människor och en samvaro där djup blandas med humor. En symfoni uppstår och en sinnlig  upprymdhet blandas med glädje och förundran inför livets outgrundliga. Lite funderingar och eftertänksamhet är välgörande. Allt behöver ju inte vara sökandes efter njutning och “kickar”. Humor och glädje i trevligt sällskap där alla känner sej delaktiga och en personlig kontakt uppstår mellan människor är oslagbart. Människor väljer bort relationer och umgänge där det inte känns bra. Kanske någon känner sej förminskad och ej förstådd och så vidare. Släpp sådana relationer. Relationer och vänskap där  man inte kommer till samförstånd och en frustration och obehagskänsla uppstår under och efter samvaron. Mänsklig samvaro är krävande och ansträngande. Så ock äktenskap och relationer. Det krävs ansträngning och ett givande och tagande. Men när man ser ett mönster och känner sej allt som oftast förminskad och obehaglig till mods, välj bort det gamla och sök nya relationer, nya livsvägar. Det krävs mod för att släppa det gamla trygga, även om det trygga vana är frustrerande och smärtande.

Så söker vi oss nya livsvägar och nya äventyr. Att våga släppa taget. Det är också att börja göra sej av med boxen. Tänka nya tankar i nya tankebanor. Nya möjligheter uppstår och livet känns stimulerande och spännande. Livet är ju trots allt för kort för att gå och vara bitter och tycka att alla andra gör orätt mot mej. Det värsta är väl ändå att fastna i självömkans kvicksand. Och det högsta är enligt mej att bli och vara kroniskt tacksam. Att ägna en del av dagen till att känna tacksamhet. Fundera då och då under dagen över allt som man har att vara tacksam över. Hitta alla små detaljer i livet som man tycker om och kan känna en djup och innerlig tacksamhet för. Få in en tacksamhetsfrossa så ofta som möjligt  under veckan och glädjas åt allt det fina som finns runtikring oss till vardags. Låt starka känslor vibrera i varje cell av tacksamhet och vi attraherar mer saker, människor och händelser i livet som skänker oss glädje och tacksamhet. Så fungerar attraktionslagen. Nedan: Oliver letar julsaker.

namnlöst-2namnlöst-1

 

 

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment