Systemet

untitled-79Systemet. Om en händelse på Systembolaget  en helt vanlig dag. Min tanke och önskan är att riva murar och bygga broar. Det har jag skrivit om tidigare. En av mina söner jobbar på Systembolaget och förra några dagar sen får han besök i kassan av min moster Inga-Lisa Andersson från Helsingborg. Hon börjar med att berätta för honom om att hans bror var magsjuk men att hon inte trodde det. – Vet du det tror inte jag, – jag tror bara han valt fel föräldrar. – Har du valt rätt föräldrar? frågar hon honom sen. Sonen blir såklart helt överrumplad av denna mycket besynnerliga fråga. Men efter en liten stund svarar han – Ja. – Är du säker på det? fortsätter hon.  – Ja, svarar han igen. – Du kommer väl den 24:e och hälsar på mig? frågar hon vidare. ( Tydligen skall mina söners mamma till henne då på någon träff eller dylikt)

Sen försvinner hon med sina två vinflaskor. Där har då stått folk i kassakön och hört denna för mig vidriga människa ställa så sjuka frågor till min son som hon inte träffat på 5-6 år. Dessa helt sjuka frågor om du valt rätt föräldrar, vittnar ju självklart om hennes sinnestillstånd. Sen visst, det kanske spelar in att denna människa, Inga-Lisa, inte haft någon karl sen hon var i 40-års åldern. Och aldrig varit gift eller sambo. En riktig ungkarlsnucka med andra ord. Dessutom inga egna barn. Jo jag vet, det är lätt att ha synpunkter på föräldraskap som man bevittnar  “utifrån”. Men att vara mitt uppe i 2 eller 3 ton-åringas uppfostran kräver sin kvinna och, eller man minst sagt. Och där vet jag vad jag talar om.

Vad är det som händer i vår värld? Börjar det lugna ner sig och mår människor bättre och bättre? Jag upplever inte det så. Psykiskt ohälsa ökar lika lavinartat  som övervikt och välfärdssjukdomar hos befolkningen. Och som i detta fallet då en 74-årig kvinna ställer sig i kassan på systembolaget i Ängelholm och beter sig så svinigt och vidrigt mot min son som hon inte träffat på flera år, talar sitt tydliga språk för mig, om psykisk ohälsa. Jag är inte förvånad då jag känner till hennes sinnestillstånd sedan många år tillbaka. Men trots allt är jag ändå lite “paff” att hon går på honom på hans arbetsplats, mitt ibland alla andra kunder i kassakön med dessa för mig helt sjuka frågor. Och dessutom har dom inte setts på många år.

untitled-162Ni som läser detta ha gärna någon synpunkt. Ni kan ju alltid skriva anonymt. Vad är det som händer? Vart är vi på väg? Vad händer med människors beteenden och relationer? Det finns ju hyggligt folk som försöker och anstränger sig för att se sig själv. Självkritiskt ser dom på sig själv och har viljan att utvecklas och förändras.  Men en del tycks det inte alls finnas något hopp för. Dom är fast i sina egon och dessas föreställningar och tankekonstruktioner. Kanske finns det en klen vilja till förändring och förbättring. Men det är som med kroppen, man måste verkligen vilja och anstränga sig för att vårda och ta hand om sin kropp och må bra. Så är det med sinnet också.

Jag har tidigare skrivit om Inga-Lisa, ILA, och trodde då inte jag skulle skriva mer om denna människa. Men detta tog mig ändå med överraskning även om jag känner till hennes tillstånd. För mig är detta beteende så vidrigt och skamligt att jag kan inte uttrycka det i ord. Hon sprider sina negativiteter och syrliga kommentarer omkring sig och njuter av att se andra bli irriterade och illa berörda. En människa som känner sig överlägsen andra och lider av megalomani ser inte sig själv såklart. Sådana sitter inne med lösningarna och utan dom hade det inte gått. Dessa bländas av sin egen förträfflighet och ser inte verkligheten för att dom är just bländade.

För mig är hon en människa som är mycket ensam och mår väldigt dåligt. Men vilken man skulle stå ut med att bo med henne en vecka? Kanske en ny dokussåpa med hög prispeng?

Nästa inlägg skall jag skriva lite om min mc-tur till Galicien som var en mycket intressant och njutbar upplevelse. Ta gärna en titt på min youtube film från Galicien  som heter MC-tour Galicia. Eller så går ni bara in på mitt namn på youtube så kan ni även se filmen från Andalusien. Två fantastiska mc-turer till Spanien.

 

No Comments Yet.

Leave a Comment