Sagoslott

1307_namnlöst_211Palacio Nacional da Pena heter detta slott som ligger cirka 30 kilometer nordväst om Lissabon och cirka 20 km norr om Cascais/Estoril. Det ligger på en hög kulle ovanför staden Sintra och berget heter också Sintra, Serra de Sintra på portugisiska. Hit kommer tusentals besökare varje år för att beundra denna färgglada byggnad. På kullen stod från början ett litet kapell från tidig medeltid och senare ett koster som byggdes 1493 där några få munkar levde i stillhet. Vid den stora jordbävningen i Lissabon 1755 förstördes klostret och ruinerna låg orörda fram till 1838 då prins Ferdinand II (senare kung) köpte landområdet och byggde där ett sommarresidens till kungafamiljen. Slottet stod färdigt 1854 och är i dag ett museum och världsarv. Slottet har målats om och hade från början såhär levande och starka färger.Slottet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är nummer 6 på listan, världens 8 häftigaste slott.

Under de senaste 3000 åren har Portugal sett civilisationerna avlösa varandra- kulturer kommer och går. Fenicisk, grekisk, keltisk, kartagisk, romersk och arabisk kultur har avlöst varandra. Portugal har också ett av Europas äldsta universitet som ligger i Coimbra   och det grundades 1290.

År 711 e.Kr. invaderades Iberiska halvön av muslimska morer. Morer var romarnas beteckning på berberna som kom från landet Mauretanien som var beläget där vi idag har  delar av Marocko och norra och västra delarna av Algeriet. Morer kallades sedan de muslimer som intog och bebodde Iberiska halvön från 700- talet  ända till 1300-talet och grundade Al-Andalus. Muslimerna fortsatte sedan över Pyreneerna men besegrades av frankerna vid Poitiers år 732. Det är förövrigt från berberna som uttrycket “barbarer” härstammar och har flera betydelser, bland annat “ociviliserade”.

Under 1400- och 1500- talen var Portugal ett av världens stora ekonomiska, politiska och kulturella centra, med kolonier i Afrika, Sydamerika och Asien.

Portugals nuvarande gränser har i stort sett varit stabila sedan mitten av 1200-talet. Men har varit i union med Spanien 1580-1640 och var även invaderade av Napoleon Bonapartes trupper i början av 1800-talet, vilket ledde till att det portugisiska imperiets huvudstad fick flyttas till Brasilien under 1808-1821. Tillsammans med ett fåtal andra nationer kunde Portugal undgå direkt inblandning i både första och andra världskriget. Kända upptäcktsresanden som Vasco da Gama och Magellan kom från Portugal. Etniskt är det portugisiska folket en blandning av flera olika etniciteter, bland annat iberer, kelter, germaner, och romare. Morerna hör också till det portugisiska folket men är av mindre betydelse då de utvisades under återerövringsperioden. En stor majoritet av portugiserna är katoliker. Minoriteter är judar, hinduer, protestanter, mormoner och muslimer. Portugal är sedan 1910 en republik och Presidenten är folkvald, men har huvudsakligen ceremoniella uppgifter. På grund av Portugals förut så omfattande kolonialisering är portugisiska det sjätte mest talade språket i världen. Det största är, ja ni gissade rätt mandarin som talas av en dryg miljard kineser. Nummer två är spanska som talas av cirka 330 miljoner människor. Engelskan och spanskan är i princip lika stor språk vad gäller modersmålstalare som rankingen gäller. Portugisiska är officiellt språk i 9 länder. Bland andra Moqambique, Angola, Östtimor, Brasilien, Kap Verde, Macau ( i Kina) och Guinea-Bissau.

Bilden ovan tog jag nerifrån från den gamla moriska borgen som byggdes av invaderande muslimer. Bilden togs när vi besökte Sintra bergen i somras. Ett måste att se om man är i Lissabon med omnejd. Man kan ta tåget till Sintra station och sedan gå upp till slottet genom en fantastiskt vacker skog.

oqFD7MKWCL85yA7feA07

Söker du unika viner gjorda på druvor du aldrig hört namnet på och med stor smakkomplexitet? Då är Portugal landet du kall åka till. I Portugal odlar man drygt 450 olika druvsorter som bara finns i landet. Vitt vin, grönt vin – vinho verde,  rött vin, portvin och Madeira från den portugisiska ön med samma namn. Vad gäller blå druvor är Portugal en veritabel skattgömma och här hittar vi några av världens mest komplexa druvor. Bara i portvinsdistriktet är ett femtiotal säregna druvsorter tillåtna för odling och vinproduktion. Men det riktigt speciella med dessa och många andra druvor runtom i landet är att de bara i undantagsfall exporteras. God förnöjelse!

Bilden ovan är ett vinområde i Portugal. Och bilden nedan visar vinodling kring floden Duoro. Bilderna ej tagna av mej! Men det kommer att bli en del mc-turer till dessa vackra områden framöver. Portugal är cirka 20 mil brett och cirka 80 mil långt och har ett mycket vackert berglandskap med många floder och skogar. Och den vackra och lika långa Atlantkusten.

douro-2

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment