Så mycket bättre

namnlöst-1Så mycket bättre låter det nu. Började spela gitarr för två år sedan. Kämpade med koordination, ömmande fingertoppar och taktkänsla. Inte helt lätt. Bara att byta ackord och hitta rätt med fingrarna var svårt och sen att få det att låta rent var ett rent h….e. Så att fingrarna bara rörde den sträng dom skulle och inte nuddade intilliggande sträng, och att göra det tillräckligt hårt så att vibrationen blev “ren”. Nu går det bättre och det känns riktigt roligt. Kommer i god stämning och det förstärks när man också sjunger till spelandet. Skulle spela en timme om dagen men så blir det sällan tyvärr. Men jag spelar på och sjunger när jag tar mej den tiden, helst lite varje dag. Nu sitter ackorden och skiftningarna där. Muskelminnet är fantastiskt, även om det blir aningen ringrostigt efter ett längre uppehåll.

Idag är det en regnig höstdag, så nu åker gitarren och notstället fram. Skall försöka spela lite varje dag. Precis som med två glas rödvin om dagen för hälsan blir det en god vana. Eller skall det betraktas som en dålig ovana, ja med vinet alltså? Nej jag intar inte två glas vin om dagen för hälsan eller för smakupplevelsen till maten, men jag önskar jag kunde ta två glas naturvin om dagen till maten. Fruktansvärt gott och dessutom hälsosamt på många sätt. Det blir bara ibland även om det rekommenderas ett dagligt intag av alkohol, etanol för att bidra till hälsan. För hjärtat och kärlen. Allas vår hjärtesak. Och antioxidanterna i ungt rödvin. Se tidigare inlägg.

Allt för naturen och miljön. Såg vetenskapsprogrammet igår om koldioxidutsläpp och havets upptag av allt större mängder koldioxid som leder till försurning och korallrevens död bland mycket annat negativt. Sorgligt med allt detta destruktiva som vi alla mer eller mindre är delaktiga i. Vi kan ju alla minska vår belastning på miljön genom att förändra våra vanor eller ovanor så smått. Sortera avfall, använda mindre eller inget gift när vi rengör hushållet och oss själva. Det går alldeles utmärkt med såpa till det mesta. Äta mindre kött och likaså mindre fisk tills bestånden har återhämtat sej. Köpa lokalproducerat och även att odla lite grönsaker, frukt och bär själv om man har möjlighet. Se mitt tidigare inlägg om groddar till exempel. Ta cykeln när det är lämpligt och så vidare. Vi har ju alla och envar varit och är delaktiga i förstörelsen mer eller mindre. Så nu är det väl hög tid att vi börjar städa efter oss. När barnbarn och deras efterkommande frågar, hur kunde det bli så här förstört på så kort tid? Ja vad hände egentligen, hur lyckades (misslyckades) vi med det på så kort tid?

Kanske bär alla civilisationer fröet till sin egen undergång. Det är kanske inbyggt i designen/ strukturen tills vi når andlig mognad och kan leva långsiktigt utan skövling och omåttlig konsumtion. Iallafall om man våldtar naturen såhär massivt så kommer det att leda till kraftig obalans i naturen. Vi  skövlar och bränner och tar hämningslöst  för oss av alla jordens resurser. Har havet som en avstjälpningsplats och sen slår man dövörat till när forskare slår larm om hur illa det är. Och i fullständig sanning, så skulle det inte vara någon som helst katastrof om miljöforskarna inte hade helt rätt om att det ser riktigt illa ut med global uppvärmning och om alla gifter som sprider sej överallt. Det skulle ändå  bara leda till något bättre och renare som vi lämnar efter oss och kanske även själv får uppleva. Även om det kostade lite uppoffringar och ansträngningar. Så är det med hälsan också, för att må bra så måste vi anstränga oss. Vi måste bli fysiskt trötta efter att ha belastat musklerna och att få upp pulsen mot max lite då och då. Att röra oss naturligt som vi är designade för. Då skulle det inte behövas gym, spinning och så vidare.

Vi måste ta oss tid till att stilla oss, sakta ner tempot och finna en ro, en sinnesfrid. Det handlar inte om att rusa och försöka samla ihop så många ägodelar, kapital och upplevelser som möjligt. Utan om att finna tillfredställelse och mening i det enkla i livet. Vi måste inte alltid vara deltagare och vara hysteriskt aktiva,  utan vi kan nöja oss med att vara åskådare till livet ibland. Lära oss betrakta naturen och omgivningen vi har runtikring oss. Verkligen se och upptäcka dess storslagenhet och skönhet. För mej har det varit så att jag vid skogspromenader har sett och upplevt mycket , men när jag suttit helt still en längre tid så öppnar sej omgivningen och jag har sett och upplevt mer. Det är ju inte omgivningen som öppnar sej och visar mer såklart, utan det är ens eget seende som “expanderar” när vi stillar oss. Man får se detaljer och ta del av den “lilla världen” när man tittar ner och betraktar allt smått som man bara ser när man är helt stilla.

I krig tar man beslut om och inför vapenvila. Skall vi då inte kunna ta ett beslut om “vapenvila” i fredstid. Till exempel beslutar vi en global vapenvila som gäller i två år. Allt försvar och krigsmaskineri får vila. Bara för att testa. Sen tar vi och lägger alla dessa frigjorda resurser på miljöarbete. Och då talar vi här om arbete, inte konferenser, konvent, sammankomster och en massa diskussioner och fina löften. Nu handlar vi, går till aggressivt miljöarbete och visar vår beslutsamhet.Vi tar och ger de frigjorda resurserna till miljökrigarna på fältet så nåt blir gjort. Alltså bara för en försvinnande kort period, två år, för att testa. Människor som blir sugna på bråk och konflikt söker sej till kickboxning, spinning, tai chi, slår och sparkar på allehanda bollar av olika hårdhet eller så spelar dom schack tills dom blir matta. Eller bråkar med gubben eller kära hustrun, skaffar en älskare eller älskarinna eller både och. Hur svårt kan det vara? Vi måste göra något, inte bara sitta och titta på. Det känns skamligt hur tuff man än är och vilket makt och inflytande man än har. Då svagheten och vekheten strålar klart och skarpt från ledare och beslutsfattare. Alltifrån politiker, VD:ar och andra med mycket makt och stort kapital.

Att bara sitta och titta på när allt runtikring rämnar och slås i spillror, då forskare och experter slår högljutt larm. Detta torde vara den ultimata fegheten och svagheten manifesterad i mänsklig form. Alltför ofta är det “stora” män med mycket makt som visar sin litenhet, men dom saknar totalt karaktär, visdom och beslutsamhet. Detta är beklagligt därför att dom med mycket makt hade kunnat göra stor skillnad, riktigt stor skillnad. All heder till dom som hjälper offer i nuet, men skall man rädda flest människoliv framöver så är det miljön vi skall fokusera på utan minsta tvekan. Minska koldioxidutsläppet drastiskt. Stoppa skogsskövlingen, minska giftiga utsläpp och reducera kemikalieproduktionen till kroppsvård och livsmedel! Minska konsumtion och sänk den materiella levnadsstandarden och höj den andliga/mänskliga levnadsstandarden och få en rejäl ökning av livskvaliteten på köpet. Två år skall vi väl klara utan alltför mycket krigsabstinens. Särskilt när vi vet att det gagnar miljön, planeten, mänskligheten och våra efterkommande….och att vi kan få dra igång krig och krigsövningar efter två år om så önskas. Gud ske lov skulle en del säga.

Slutligen all tacksamhet till alla de som osjälviskt anstränger sej och lägger tid och eget kapital för att förbättra miljön och allas våra förutsättningar för gott framtida liv. Det finns undantag såväl bland företagsledare och politiker och människor med stort kapital. All heder och tacksamhet till dem. För det finns också mycket positivt miljöengagemang på många håll, men tiden är knapp. Vi måste handla nu!

Den underbara naturen. Må kommande generationer få uppleva naturens skönhet och mångfald. Låt inte vår omättliga hunger efter njutning och lättja få förstöra denna så dundersköna planet. Den är vårt hem!

namnlöst-1-7namnlöst-95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
namnlöst-36

namnlöst-87

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment