Palatset Monserrate

imageSöndagsutflykt till Sintra och palatset Monserrate. Ett mycket vackert palats beläget på Sintrabergets norra sida. En fantastiskt vacker trädgård runt själva palatset. Palatset uppfördes på 1700-talet av en förmögen engelsman, Gerard de Visme. Har senare varit i familjen Cooks ägor. Första greven av Monserrate var Francis Cook (1817-1901) Engelsk textilmiljonär och ägare till en av de största privata konstsamlingar i Storbritannien.

 

imageDet var en fantastisk söndag med utfärd till Sintra, den vackra och mycket gamla by som ligger vid Sintraberget. Det var så mycket folk och bilar överallt att det var omöjligt att få en parkeringsplats i närheten. Smala gator och vägar  och branta backar. Vi körde runt Sintra lite, och sen drog vi till palatset Monserrate. Strosade runt i parken och besökte också palatset invändigt. Mycket vackert med utsmyckningar och marmorpelare tvärsigenm hela byggnaden. Det har varit mycket engelsmän här med handelsuybyte och deras ägor av bland annat Portvinsgårdar med engelska namn som fortfarande är aktiva. Kanske är det en förklaring till att så många talar engelska här. Här finns så mycket att se och uppleva och vi njuter varenda dag. Vi varvar utflykter med att iordningställa hemmet och packa upp våra saker.

 

 

imageVår container kom förra veckan som utlovats. Dom var här en halvtimme tidigare och lastade ur alltsammans. Även det tunga pianot. Så nu är allt fixat och igår var vi hos Fatima som hjälper oss med fordonen och alla skattefrågor. Allt flyter på och jag träffade en snubbe från Ängelholm på Lidl häromdagen. Han och hans fru flyttade ner här för ett år sen och trivs utomordentligt bra. Dom hade knappt varit i Sverige sen dom flyttade ner. Hyr en lägenhet i Cascais. Dom var med i svenskföreningen som vi också tänker gå med i. Dom ordnar lite festligheter och evenemang då och då. Kvinnorna träffas oftare och har möten regelbundet med olika aktiviteter och föreläsningar med mera.

 

 

image

 

Sir Francis Cook köpte palatset 1856 som ett sommarresidens till familjen. Han inleder renoveringar och anlägger trädgården. 1949 förvärvar portugisiska staten palatset och dess jaktmarker på 143 hektar. 1995 hamnar Sintra bergen på UNESCOs världsarvslista som ett kulturlandskap.

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment