Mc-tur Portugal

1403_Monsaraz_160Mc-tur Portugal. Det blev en 4 dagars tur österut  från Lissabon i det vackra landskapet Alentejo. Här odlar man vindruvor, korkekar och olivträd bland annat. Jag stannade 2 nätter i staden Evora som är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Där finne bland annat ett romerskt tempel och en akvedukt från romartiden som fortfarande transporterar vatten.

En dag blev det först en körning till en stensättning från megalittiden några årtusenden före Kristus. Och vidare till en grotta med målningar som är 15.000-20.000 år gamla. Den var tyvärr stängd så jag får ta det en annan gång. På eftermiddagen körde jag till en gammal by som heter Monsaraz och ligger på en bergstopp med vidunderlig utsikt åt alla håll.

 

1403_Monsaraz_061

En gammal by med några få invånare som driver restauranger och hotellverksamhet. En fantastiskt lugn stämning och rent och fräscht överallt.

Nästa dag blev en körning norrut till en by som heter Marvao och som också ligger på en bergstopp nära spanska gränsen. Också den en stämningsfull by med en gammal borg och vidunderlig utsikt åt alla håll. Tog en öl och god soppa till lunch för att sedan strosa runt och fotografera mycket.

 

1403_Monsaraz_131

Natten tillbringade jag på ett fräscht hotell i en liten by en bit från Marvao. Precis utanför denna by finns ruiner efter en gammal romers stad som heter Ammaia. Jag besökte den på kvällen och tog några foton. En härlig känsla att stå där och titta runt på bergen och i fantasin förflytta sig tillbaka 2000 år i tiden. Här finns spår av badhus gator och stadens Forum bland annat. Vilken utsikt man haft från denna stad som som började befolkas redan innan år noll.

Dagen efter körde jag tillbaka till Cascais. Solen sken och värmde där och jag beslöt mig för att ta en runda längs kusten för att stanna i Guincho med den fina stranden och surfarna. Har varit fantastiska dagar med många oförglömliga upplevelser. Trevliga möten med människor och härlig mc-körning.

 

1403_Monsaraz_1131403_Monsaraz_1071403_Monsaraz_0441403_Monsaraz_0251403_Marvao_0471403_Marvao_0341403_Marvao_026

Related Posts

4 comments

 1. “På eftermiddagen körde jag till en gamal by som heter Masaroz och ligger på en bergstopp med vidunderlig utsikt åt alla håll.”

  Den heter faktiskt Monsaraz och är en morisk by/stad från 800-talet. Tempelriddarna, kung Dinis och andra var här senare. Monsaraz var huvudort till mitten på 1800-talet då närliggande Reguengos de Monsaraz bev huvudort. Sedan föll Monsaraz litet i glömska och var avfolkningsbygd fram till att turisterna började upptäcka den mot slutet av 1990-talet och sedermera även kommunen Reguenos förstod att denna pärla kunde locka till sig besökare av olika slag, t o m folk på motorcykel…

  • Tack för kommentar Gunilla. Mycket trevligt att du tog dig tid att skriva. Tack

 2. Trevligt att se att du funnit ett bra liv trots din sjukdom. Hoppas det går bra för er i Portugal och lycka till med framtida projekt och motorcykelturer.

  Hälsningar Bernt (numera pensionär)

  • Hej Bernt. Jotack det går bra och läget känn stabilt, men det har blivit mycket omfattande förändringar i liv och levnad. Motion, kost, tankesätt och vanor. Egentligen allt till det bättre. Så jag trivs verkligen och har många trevliga projekt framöver.
   Vi har funnit ett hus i Cascais som vi tänker hyra. Läget är väldigt bra och det var väl egentligen det område som vi tyckte allra mest om fast
   hela omgivningen är helt fantastisk. Hoppas ni får tillfälle till ett besök. Så mycket välkomna efter September.
   Bästa hälsningar
   Michael

Leave a Comment