Mauritius

Mauritius-8Mauritius. Hemkommen från denna gnistrande pärla i Indiska Oceanen. Flög med Emirates till Dubai och sedan direkt från Dubai till Mauritius. Stannade 12 dagar i Grand Bay. En liten ort vid kusten i nordvästra delen av ön.

Mauritius har tillhört Holland, Frankrike och England. Men det var portugiserna som kom hit först men ansåg inte ön så viktig så man koloniserade den. Mauritius blev självständigt 1968 från England och är idag en republik. Man livnär sig främst på sockerrörs odling och turism. Ön har cirka 1,3 miljoner invånare och de flesta tillhör hinduismen. De olika religionerna samexisterar i lugn och harmoni. Människorna här är väldigt lugna och fridsamma och brottsligheten är väldigt låg.

 

Mauritius-116Jag snorklade en hel del och såg många färgglada fiskar i korallreven. Ön omges av ett korallrev som i princip löper runt hela ön. Mauritius har problem med miljöförstöring som de flesta länder har. De känsliga korallerna dör och även färskvatten är ett problem som man arbetar med. Bilden här är från en tur till de sydvästra delarna i en nationalpark där man finner detta Hindutempel mitt i skogen. Väldigt vackert beläget och varje år vallfärdar hinduer hit som en pilgrimsvandring och utstår strapatser med lite mat och sover ute under bar himmel  och vandrar olika antal dagar för att nå sitt mål.

 

Mauritius-161Det här är de 7 färgade jordarna. Olika mineraler ger detta vackra mönster  och färgskiftningar. Bland annat Aluminium gör att i princip inget växer i denna jord. Stor del av Mauritius yta används för sockerrör och man tillverkar sin egen Rom på ön. Även ananasodlingar förekommer i mindre skala. Gott om Mango och Papaya  finns det som man kan köpa lite varstans. Fick höra att man har cirka 40 olika Mangosorter. Mycket av Mangon äter fladdermöss upp.

 

Mauritius-178Varmt och gott i vattnet. Det håller en temperatur av cirka 27 grader och svalkar sålunda endast måttligt. Vid ett tillfälle var jag på en tur och simmade med Delfiner. Filmade en del och försökte komma nära dem. Det var ändå en mäktig känsla att komma så pass nära som någon meter bara. Sen upplevde jag det som att det var många människor i vattnet och många båtar som körde omkring för att komma så nära som möjligt. Det blev nästan som en jakt efter dem. Det kändes inte bra tyckte jag. Men så är turismen dagligen.

 

Mauritius-265Den vackra Lotusblomman. Besökte den botaniska trädgården i Pamplemousse. Mycket intressant och trevligt. En vacker park med stora träd och jättemånga palmer av olika slag.

 

 

 

 

Mauritius-292Här är ett Buddha träd. Det var under ett sådant träd som Buddha satt när han blev upplyst enligt Buddhisterna. Ett mycket vackert träd med ett “livligt” rotsystem som letar sig ner i marken.

 

 

 

 

Mauritius-214Den vackra kyrkan lika vackert beläget vid kusten i norr. Tog en buss dit och gick sedan hem till Grand Bay. Tog många foton och filmade en del. Tyckte den låg mycket vackert med blomstrande träd och svajande palmer i närheten.

 

 

 

 

 

Mauritius-150

 

Ett vattenfall i södra delen av ön.

 

 

 

 

 

Mauritius-234Jag tyckte det var en mycket trevlig och behaglig vistelse. Verkligen intressant och njutbart på många sätt. God mat och dryck och massor av färsk frukt. Jag bodde enkelt på ett B&B som drivs av Lena som är svensk/finska och hennes man Vivek från Mauritius. Mycket behagligt och trevligt att bo där på Auberge Miko B&B.  För övrigt  finns det väldigt många lyxhotell runtom ön. Och i Grand Bay fanns det väldigt fina och mysiga hotell längs kusten.  3- och 4-stjärniga hotell precis ovanför strandremsan. Känner stor tacksamhet att fått uppleva detta och fått träffa olika människor och ta del av kultur och natur. Tack.

Här är länken till YouTube filmen som jag gjort om Mauritius.

https://www.youtube.com/watch?v=ume_qLij8tY

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment