Magnificent

namnlöst-047Magnificent. Jag blev mycket berörd av den romerska staden Acinipo som jag besökte på vägen mellan Marbella och Sevilla. Acinipo grundades av pensionerade veteraner av Julius Caesars legioner  århundradet före Kristi födelse. Men det hade funnits bosättningar här sedan 1100 före Kristi födelse, 1100 BC .  Staden hade som mest 5000 invånare och arean omfattade 32 hektar. Teatern som byggdes hade plata för cirka 2000 åskådare.

 

 

namnlöst-093Teatern används fortfarande till evenemang och man har byggt en scen i stålkonstruktion. I Acinipo fannd det offentliga bad som det ofta fanns i romerska städer. Hela staden ligger på en avlägsen platå med en alldeles fantastisk utsikt åt alla håll. Belägen på 1000 meters höjd över havet. Jag undrade hela tiden om vattenförsörjning till staden. Så när jag lämnade området för att köra vidare så frågade jag vakten på blandad spanska, portugisiska och engelska……….- hur fick man upp vatten hit? Jo det var underjordiska källor med tryck som försåg staden med vatten. Jag förundras över denna sagolikt vackra plats med teater, bad, tempel, offentliga byggnader och privata bostäder.

 

 

namnlöst-030Att ligga i dom här baden med en så fantastisk utsikt måste ha varit en njutningsupplevelse som förslår. Alla stenhögar man såg överallt har tillhört husen i staden och har samlats upp av bönder för att få betesmark till sina djur. Ett besök till den här vackra platsen är något jag rekomenderar starkt. En mycket njutbar upplevelse att strosa runt och fotografera och fantisera om hur det var när staden blomstrade för 2000 år sedan. Staden var av viss betydelse  då man hade rättighet att prägla egna mynt här. Mynt med vindruvsklasar på, och man får väl anta att det producerades en hel del vin i detta område. Acinipo föll år 429 AD

 

 

namnlöst-039Bild på teatern som fortfarande används.

 

 

 

 

 

 

namnlöst-045Denna fantastiska utsikt är mot väster när man gått högst upp på platån. Då är det en relativ brant sluttning som stupar cirka 20- 40 meter ner mot dalgången. Jag blev så tagen av denna plats och utsikten var bland det vackraste jag sett. Detta är en plats som jag kommer att återvända till många gånger. Och dessutom ligger byn Grazelama inte så långt härifrån. Byn jag skrivit om tidigare och som jag blev mycket förtjust i. Det är mycket vandringsleder  här och det finns fem hotell i denna lilla by. Det var här jag talade med engelsmannen som visade sig vara vandringsguide och han hade bott här sedan 20 år tillbaka.

 

 

namnlöst-051Jag lämnade Acinipo efter att ha vandrat runt i två timmar . Körde upp till Grazelama för en lunch på mitt favoritställe. Efter lunch körde jag en annan väg ner mot stora vägen som skulle ta mig mot Sevilla och Santiponce. Detta var en väg som var väldigt vacker och trevlig mc-körning. Det var samma här att utsikten var magnifik och vägen svängde ofta mjukt och behagligt.

 

 

namnlöst-115Vägen från Grazelama ner mot den turkosfärgade sjön.

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment