Lycka

1403_vattenfall_021Lycka. Lyckan kommer och lyckan går men det finns metoder som gör att lyckan mer eller mindre består. Ta ett eller flera glädjeskutt idag och imorgon och imorgon. Varje dag. Nedan kommer en länk med 45 sätt att bli lycklig. Jag visste inte att jag redan gjorde/utövade flera av dem. Och jag skulle vilja lägga till en grej till listan som är välkänt mycket bra och välgörande. Mer om detta längre fram.

Fortsätt nu att följa med på en filosofisk resa. Spänn fast dig, luta dig tillbaka och slappna av så kör vi. Ja det här handlar om lycka och livsfilosofi. Och det kan vi väl ta oss lite tid till eller hur? Nyheter i tidningar och TV handlar till 80-90% om negativa nyheter. Krig, epidemier, finanskriser, regeringskriser, upprustning, våld, våldtäkt, IS, kränkningar, svält, tortyr, människohandel, miljöförstöring,pedofiler, människorov, girighet, falskhet och så vidare. Det här kommer handla om lycka så avsätt lite tid till att hänga med och i slutet länka dig vidare till listan.

 

namnlöst-41Enklaste sättet att bli lycklig är att göra andra lyckliga har det sagts. Och det låter väl som en bra grej. Att göra andra glada. Ett bra sätt är att lyssna och höra vad andra människor säger. Ett kort möte med en människa som man kanske inte träffar så ofta. Men stäng då av mobilen och koncentrera dig på samtalet. Lyssna, titta, var närvarande. Den bästa gåva man kan ge  någon annan är enligt mig, tid. De flesta vill bli sedda och bekräftade på olika sätt. Och att då ta sig tid och inte bara lyssna utan även höra vad den andra säger. Och fråga, fråga, fråga och ställ följdfrågor. De flesta har intressanta och spännande grejor att berätta. Och många delar generöst med sig.

 

namnlöst-112Njut av det enkla i livet. Om man är väldigt nöjd med det man har så är man rik sägs det. Men man kan ju ändå ha målsättningar och vilja utveckla och expandera sitt liv. Att prova nya saker är väldigt berikande och utvecklande. Någon skall aldrig någonsin säga, -det är jag för gammal för. Det man verkligen vill prova gör man om kroppens status medger det och man har resurser, allt inom rimliga gränser. Dom här 45 sätten att bli lycklig är inget nytt i sig men inspirerande att läsa tycker jag. Skriv ut dom och sätt upp listan på väggar överallt, i bilen, på toa, på mc:n, i båten, i kylen, i ugnen, i duschen, i sängen, stugan och så vidare. Ett trevligt sätt att få i sig glada nyheter och inspiration flera gånger om dan.

 

namnlöst-8En filosofisk tanke: Eftersom allt vi upplever av den fysiska världen är signaler, elektriska och kemiska, som omvandlas från våra sinnesintryck och sedan som signaler transporteras in till hjärnans sinnescentra. Där  sedan dessa signaler omvandlas till upplevelse/ förnimmelse. Om vi tänker oss att vi tar ut hjärnan och isolerar den helt i ett mörkt och tillslutet rum och sedan via en dator skickar in samma slags signaler till  sinnescentra i hjärnan som motsvarar våra fem sinnen där signalerna omvandlas till en verklighetsupplevelse. Det skulle bli samma verklighet som om vi var ute i “verkligheten” och upplevde livet som vi brukar göra. Vad är skillnaden? Allt vi upplever av den fysiska tillvaron är ju signaler som hjärnan tar emot. Elektroner som “knuffar” på varandra, utbyte av kemiska ämnen mellan nervceller blir till en signal som sedan blir en verklighetsupplevelse. Är det någon skillnad egentligen? Nej ingen skillnad. Hjärnan är ju redan i ett mörkt och tillslutet rum, kraniet. Helt isolerad från omvärlden egentligen. Hade vi inte våra sinnesorgan som tar emot ljus, beröring, ljudvågor, vibrationer, doft och smak så skulle det förbli helt mörkt och tyst. Men medvetandet skulle vara kvar, en medvetenhet skulle finnas. Varifrån nu det kommer eller uppstår? Mänsklighetens största gåta- medvetandet. Här bortser jag från intuitionen som är något helt annat. Den är bortom tid och rum och torde då vara ickemateriell. Och de flesta har säkert haft någon upplevelse av intuition som inte går att  förklara med logik.

 

namnlöst-5 Ljusets dubbelnatur, lika gåtfullt och det förbryllar fortfarande forskarna att ljusets natur är både en partikel (foton) och en elektromagnetisk våg. Ljuset uppträder ibland som partikel ibland som våg men aldrig både och samtidigt. Om vi  tar en  fantasi restresa till universums bortre gräns och där träffar på en, låt oss säga, högt utvecklad  ljusvarelse och frågar denne om det finns någon ännu bortre gräns i universum än där vi är nu. -Både och, svarar hon. Universum är både ändligt och oändligt. Var man än befinner sig är man alltid i mitten. – Men stopp nu säger jag, det är väl ändå omöjligt! – Både och, är väl ändå inte möjligt, verkar helt orimligt? – Inte alls, det beror på hur man ser det. Varifrån man betraktar det. -Jag fattar ingenting jag.

 

namnlöst-17-Men har då Universum, tillvaron någon början och något slut?, frågar jag. – Både och, det beror på varifrån man betraktar det, svarar ljusvarelsen. – Jaha så allt är både och då,då? – Nja inte allt men väldigt mycket. Det handlar om perspektiv och relativitet. Universum är ett hologram och allt är levande, medvetet.- Jodå, självklart, skojar jag till det. – Men en fråga till då. – Finns det ett oändligt antal själar i universum eller ett begränsat antal. – Både och, svarar hon. – Beroende på varifrån man betraktar det, fyller jag i lite käckt. – Exakt! Nu börjar du förstå hur det hela hänger samman, ler hon mot mig. – Nä jag drar hem igen, det här blir bara för mycket. Jag skulle ju bara på en resa och ha det lugnt och skönt. Enkelt helt enkelt. – Det här var allt annat än enkelt, men tack i alla fall, avslutar jag. – Det var du som började, log hon mot mig. – Vi ses. Fantasi eller verklighet? Eller både och 🙂

 

1403_Monsaraz_038Kvantfysiken, kvantmekaniken har funnits i drygt hundra år. Och hittills har alla, exakt alla teorier bekräftats experimentellt. Man kan räkna fram hur kvantmekaniken fungerar men ingen vet hur. Man vet att det existerar fler dimensioner än våra tre plus tiden. Det finns en bro mellan kvantfysiken och österländsk filosofi/religion.Men även många naturfolk  genom historien har begrepp i sin kultur och religion som motsvarar delar av dagens kvantfysik. Bland andra Hopi indianerna i södra USA har kvantfysikaliska begrepp i sitt språk som är gammalt.

 

Jag har under många år läst väldigt mycket om allt möjligt, pratat med många olika människor, mejlat kunniga inom vitt skilda områden. Sett massor med fakta program och så vidare. Fördjupat mig i många frågor och ämnen för jag är så väldigt nyfiken. Jag tillhör inte någon speciell religion eller politisk inriktning. Ej heller är jag på något vis konspirationsanhängare eller dricker svamp dekokter för att komma förbi logikens bojor :-). Men en sak har jag funnit ut och är tvärsäker på. Och det är att tillvaron inte är som den tycks vara. Och väldigt mycket är “cover upp” för att dölja händelser eller delar av händelser och delar av “verkligheten” för den stora massan. Och att det utan minsta rimliga tvivel finns upplevelser som är bortom den fysiska värld vi känner till. Precis som kvantfysiken säger om partiklar. Dom försvinner och dyker upp i den fysiska verkligheten i olika sammanhang och experiment.Till och från andra dimensioner, helt obehindrat.

 

1403_Cascais_014Som en fullständig måltid innehåller alla av smakerna sött,salt, surt och så vidare, så innehåller livet alla ingredienser. Att blanda allvar med humor är bara för underbart. Det har innehåll,substans, är lättsamt och det fängslar. Sen den allra mest fantastiska livsupplevelsen får man när man uppslukas av nuet. På ett lätt och okomplicerat sätt tar man in stunden som den är utan analyser och ifrågasättande. Ren upplevelse. Ja, det går att träna och det höjer livskvaliteten avsevärt. Mindfulness, inget krångligt egentligen. Bara att träna sin medvetenhet och så ofta som möjligt flytta sitt fokusera från egots ständiga inre berättelser till nuet, svårare än så är det inte.Fokus här och nu. Men det tar tid, mycket tid, men tjattret minskar efterhand. Men varje litet steg av framgång är värt mödan, helt säkert. Att söka tystnad och vara i naturen är särdeles förträffligt för att träna mindfulness, men det går självklart bra överallt och när som.

Här har vi länken till de 45 sättet att bli lyckligare. Kanske alltid nåt att ta till sig och prova. Eller inspiration till att prova något nytt. Och är man helt nöjd som man är och har det så är det ju jättebra. Vamos-let`s go!

http://newsner.com/2014/11/sa-har-blir-du-lycklig/   (Kopiera länken och sedan klistra-in i nytt adressfält)  Går ej att få den som en direktlänk här. Vilken är din favorit eller favoriter. Skriv en rad och dela med dig 🙂

 

1403_havet_106Det jag vill lägga till listan är andningen som jag skrivit om i tidigare inlägg. Har läst om och provat detta mycket. En bok som en andningsterapeut har skrivit  (Anders Olsson)rekommenderas starkt. Då de flesta av oss andas “fel”. Och djup lugn andning ger en lyckokänsla och bidrar med många hälsofördelar.

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment