Lotus

Mauritius-265Lotus. Den är välkänd som helig växt inom hinduismen och buddhismen och den är också Indiens nationalblomma. Inom hinduismen och  buddhismen står lotusblomman för perfektion. Indisk lotus används i asiatisk matlagning.

Bladen är ljust gröna och sticker upp mellan 1 och 2 meter över vattenytan.  Blommorna är stora, omkring 25 centimeter i diameter. De är vita eller rosa och doftar.

Indisk lotus kommer ursprungligen från Asien och norra Australien. En mycket vacker blomma som jag såg och fotograferade på Mauritius.

Jag har varit hemma nu snart tre veckor och alla intryck och minnen sjunker in. Alla upplevelser och möten med många olika människor lämnade oförglömliga positiva minnen. Och som alltid min uttryckliga tacksamhet för allt jag får uppleva och njuta av. Jag är väl medveten om lidande, smärta och förlust. Och att i perioder i livet även ha förlorat sig själv i vilsenhet och blindhet. Detta har förmodligen bidragit till min djupa tacksamhet i vardagen. Att få njuta så gränslöst mycket av det “vardagliga”som fågelsång, ett skratt, solen, vinden ,blommorna, dofterna, ett glas vin och att få vara frisk och hel tillsammans med familj och vänner.

Att jag kan påverka ryggsmärtorna till stor det genom kost och motion och träning. Försöka äta antiinflammatorisk kost till stor del. Och genom regelbunden träning och att röra mig en stor del av dagen så känns det bra genom att själv till stor del kunna kontrollera smärtan och det inflammatoriska. Att tänka positivt är också till stor fördel för att må bra och att få njuta till fullo av alla små ting runt omkring oss. Det som kanske de flesta tar för givet i sin rusning genom livet och aldrig tar sig tid att uppleva och njuta av. För nästan alla är överens om att allt bara rusar på och att tiden går väldigt fort. Stress, oro, förpliktelser, traditioner, tvång,  och att inte kunna själv styra sitt liv själv som man skulle vilja. Om vi då är skapare av vår egen livsupplevelse/ verklighet har vi fastnat i ett negativt livsmönster som få lyckas bryta sig loss ifrån. Vi blir fångar i ett “slaveri” där vi till stor det styrs av andra och själva systemet och kulturen vi är uppväxta med.

 

Mauritius-234 Frihet och hälsa torde vara det viktigaste för att må riktigt bra. Trevliga relationer och umgänge med människor  på ett lättsamt sätt är ju självklart också en viktig ingrediens för att uppleva trivsamhet. Mitt eget “lilla mål” att sluta klaga och försöka uttrycka tacksamhet så ofta som möjligt är inte helt lätt. Att ha dagar av tacksamhetsfrossa tycker jag känns riktigt  bra. För det finns ju så mycket att vara tacksam för trots att världen ser ut som den gör. I tankarna leta upp och se för sitt inre alla de saker som upplevs som livets gåvor och känna tacksamhet som en stark känsla av välbehag. Att inte fastna i politiska, religiösa, kulturella föreställningar som man absolut inte vill leva med. Släpp tanken fri och känn efter vad som känns rätt för mig och ta ut dessa delmål och styr din livskurs därefter. Och som vanligt skriver jag …gör dig av med boxen istället för att försöka tänka utanför den.

 

Azoia-16Lätt….njae inte lätt, men absolut inte omöjligt heller. Det tar tid, övning och åter övning som med allt annat man vill lära sig. Ibland kan en liten inre förändring leda till stora livsförändringar. Den inre förändringen manifesteras i den upplevda “yttre verkligheten”. Och det här tar olika lång tid….ibland känns det som det aldrig kommer ske en förändring. Men jag säger att det gör det förr eller senare, dock kanske inte alltid precis som hur och när man tänkt sig. Som vanligt tänker jag, att sitta hemma och tycka synd om sig själv och känna sig som ett offer är det värsta man kan göra om man vill uppleva njutning och få positiva saker till sig i livet. Att vara bitter och en “offerkofta” gör bara saken värre och ökar istället på lidandet. Så sitt ej hemma och “tjura” utan ut och lev. Ut i skog och natur och upplev friskhet, frid och själslig ro som ger energipåfyllning och eliminerar negativ Qi- (livsenergi).

Välkomna till Portugal för de som så önskar. Här finns mycket att uppleva och göra för alla olika smaker och tycken.  Så passa på och njut av livet varje stund. Även om det gör ont och är smärtsamt ibland så gäller det att ta vara på stunden/nuet. Närvaro- mindfulness.

 

Mauritius-116Var är jag? – Här!  Vad är klockan? – Nu!  Ja, det är allt som finns! Allt annat är bara inre föreställningar av egot och minnet. Om man är fullt upptagen i upplevelsen av nuet så finns inget utrymme för egot att minnas och älta oförätter och allt smärtsamt man gått igenom i perioder av ens liv. Man kan gott minnas och ta lärdom av erfarenheterna men inte att gå upp i dem och fastna och därmed påverkas negativt i en bitterhet som förgiftar sinnet och i sin tur kroppen. Vårt vackra tempel, kroppen spm vi skall ta hand om och tacka för allt den gör för oss i vår livsupplevelse.

 

Mauritius-150Kom alltid ihåg kroppen som gör allt i dess makt och funktion för att vi skall vara friska och må riktigt gott. Gör människor detsamma mot kroppen?  Hur mycket sjukdom, för tidig död och lidande orsakar vi oss själva genom vår behandling av kroppen? Alla normalbegåvade vet svaret. Vi förorsakar så mycket smärta och lidande genom vår behandling av kroppen. Många lever så långt ifrån som vår kropp är designad för. Mat, dryck, stress, stillasittande, sömn, droger, brist på motion och frisk luft, och så vidare, you name it. Kan man göra så mycket fel mot sin kropp på så kort tid. Uppenbarligen ja.

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment