Italica

namnlöst-167Den romerska staden Italica i nuvarande byn Santiponce 9 kilometer norr om Sevilla grundades 206 BC. Det var generalen Scipio Africanus som lät sina sårade soldater från slaget om Ilipa grunda denna bosättning som sedan blev staden Italica. Det var i Italica som den förste kjesaren från en romersk provins föddes. Det var en av de fem goda kjesarna, Trajanus som föddes här år 53 AD. Och hans efterträdare Hadrianus spenderade en tid av sin ungdom här. Det hävdas från en del källor att även Hadrianus föddes här. Men en del andra menar att han föddes i Rom. Hur som helst så är man eniga om att han spendrade ungdomstid här och att han tyckte mycket om Italica.

 

 

namnlöst-117

Italica expanderade efter Hadrianus tillträtt som kjesare  och han uppskattade staden mycket. Hans far var född i Italica och han hade både spanskt och romerskt påbrå. Även han var en av de fem goda kjesarna. Och Hadrianus mur i Skottland är bland det mest välkända om honom. Amfieteatern i Italica var 160 meter lång och hade plats för 25000 åskådare och var en av de största i det romerska imperiet.. Här hölls bland annat gladiatorspel och man hade underjordiska rum för vilda djur och utrustning till spelen. Bosättningen kring teatern tillhörde den politiska eliten och de välbärgade.

 

 

namnlöst-132Offentliga bad och tempel fanns även här precis som alltid i en romersk stad. Det som i historien om Rom och dess kjesare nämns som Roms guldålder och de fem goda kjesarna som var i tur och ordning  Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antonius Pius och Marcus Aurelius. Varav tre  utmärker sig mer än de andra Trajanus, Hadrianus och Marcus Aurelius. Denna Roms guldålder sträcker sig från  96-180 AD och de fem goda kjesarna regerade i följd. Dom hade huvudsakligen bra relation till senaten och uppmuntrade konst och kultur. Det var relativt fredligt under denna period även om det förekom krig och viss expansion. Dessa fem var alla adoptivkjesare. Man ärvde sålunda inte sin titel genom blodsband. Och mycket visar på att det var en fördel att bli utsedd till kjesare än att ärva titlen genom blodsband.

 

 

namnlöst-143En staty på kjesaren Trajanus född i Italica. dessa fem “goda” kjesare styrde riket på ett balanserat sätt  och fick både staden Rom och imperiet att blomstra. Detta blev en period av relativt politiskt lugn och det medgav utrymme för utveckling både ekonomiskt, socialt , kulturellt och militärt. Borta var de neurotiska upp och nedgångar och  de konstanta inre konflikter och maktstrider. Dessa kjesare satte riket först och sig själv sedan. Och talar man om motsatsen så är väl kjesarna Nero, Caligula och Commodus några av de värsta. Men även fler kjesare satt sig själv först och många var inkompetenta, handlingssvaga och blev till en fullständig katastrof för Rom.

 

 

namnlöst-131Breda avenyer  i staden. I bakgrunden ser vi en hög byggnad i Sevilla. Den står precis intill floden som rinner genom staden. Detta var också ett intressant besök att gå omkring i riemansdelen av Italica och få en uppfattning om staden och om omgivningarna runt den. De kommande turerna kommer gå till Merida som ligger norr om Sevilla och öster om Badajoz och till Galicien i norra Spanien. Badajoz ligger precis på gränsen till Portugal sen är det någon timmes körning till Merida som har Iberiska halvöns bäst bevarade romerska lämninger. Staden är vackert belägen vid en stor flod. Och den andra förestående turen blir till norra Portugal och även en bit in i Spanien. Tänkte besöka bland annat Santiago  de Compostella och A Coruna i Galicien.

 

 

 

 

namnlöst-161Staty av Venus i Italica. Jag har bara blivit så förtjust i Spanien och den här delen av Andalusien. Min nyfikenhet tog mig till Marbella och Fuengirola, Costa del Sol, där många svenskar har bosatt sig. Jag förstår varför nu. Och kanske blir det Spanien i framtiden. Vi får se. Jag är så glad och tillfreds med livet i Portugal som det är, men det här med Spanien och Andlusien känns väldigt trivsamt och lockande. Och gav mycket mersmak. Och jag är oerhört positivt överraskad då jag inte förväntade mig det så här fint, trevligt och intressant. Och  efter att nu ha haft två jättetrevliga turer i detta område så är tanken att köra mc och att ta med familjen hit så ofta tillfälle ges.  Och man kan köra sträckan Cascais – Marbella på en dag om man så önskar.

 

 

namnlöst-117Detta blev mitt favoritfoto från Sevilla under Aprilfestivalen. Ett “skott i mörkret” som jag blev väldigt förtjust i. Hastigt och helt oplanerat tagen. Vet egentligen inte varför jag tycker så mycket om bilden. Den säger mig så mycket på något sätt. Och jag tycker kusken, “köraren” sitter coolt där. Som vanligt känner jag stor tacksamhet och glädje av att ha fått genomföra dessa två turer och fått uppleva så mycket  trevligt och inspirerande. Och något som jag vill göra om igen och igen. Tack. Och jag rekomenderar detta varmt till alla. Att besöka Sevilla och Marbella och hyra bil och besöka Grazelama och Ancinipo däremellan.

CATH THE MOMENT                                                                                                                                                 ENJOY                                                                                                                                                                               ITS ALL AN ILLUSION ANYWAY

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment