Home….

Ecuador 027Home,home again-its good to warm my bones beside the fire….Pink Floyd

Borta bra, men hemma…nä inte denna gång. Längtat hem.. Nä inte ett dugg…efter familjen JA absolut! Helt underbart klimat året runt. Bilden här från Cuenca symboliserar min förväntade glädje att komma hem till….mc körning, vår å varmt, men (minus 12 imorse)!! Detta helt underbara land med sitt idealiska klimat året runt är så behagligt och har så mycket att bjuda den äventyrslystne på. Vacker natur med 4 klimatzoner. Otroligt vackert med vulkanerna och bergssluttningarna längs hela dalgången från Quito ner till södra Ecuador och Vilcabamba (långlevnadsdalen). Detta land med lite över 13 miljoner invånare och ca 2/3 av Sveriges storlek bjuder på en  mångfald av kultur och historia från Inkariket och från de guldtörstande spanjorernas ankomst som blev slutet för Inkan och hans mäktiga rike. En upplevelse som jag varmt rekommenderar alla. Denna mångfald av upplevelser och och ett fyrvekeri av sinnesupplevelser utöver det vanliga. Och dock skrapade jag bara på ytan! Enligt National Geografic och Lonely planet så skulla man kunna påstå att detta är turistlandet numero ETT 2013. Jag instämmer helt  å fullt. Och till mc folket- Ja, go for it. Vilken upplevelse och sedan att eventuellt köra vidare ner till Peru och Patagoninen till exempel. Fina vägar med storslagna scenerier på hög höjd. Och det byggs nytt  och satsas på vägar hela tiden. Även storsatsning på turismen som man på sikt vill ersätta oljan som huvudinkomst. Jag flög med KLM direkt till Quito, bara det var en förnöjelse. Landade på den sprillans nya flygplatsen som öppnade i slutet av Februari  nu i år. Priserna på mat , hotell, taxi, buss inhemska kläder, konsthantverk och frukt på marknader med mera är nästan overkligt låga. En lunch buffe med vegetariskt för ca 3 USD (ja valutan är US Dollar). Ett bra hotellrum med allt för ca 40USD. Alltså ett riktigt fint hotellrum för halva priset mot vad jag betalade för vandrarhem på Gotland i somras. Sammantaget fem! kolvar av fem möjliga (ja majs alltså) Nu blev mc gubbarna kanske lite besvikna men vi får återkomma med mc betyg framöver!

Ecuador är världens största producent av bananer och rosor. Har även världens bästa kakaobönor. Åxå en stor exportör av olja och räkor. Rosorna växer i växthus för att skydda mot solen och att bevara värmen under lite svalare nätter. Sägs att stjälken blir helt rak här på grund av solen vid och nära ekvatorn. Rosor kostar här ca 1 USD för  15 rosor. Så till ungkarlar och romantiker köp ej rosor i Ecuador och uppvakta eder käresta med.

Nativemarknaden i Otavalo är åxå en upplevelse. Där färgsprakande konsthantverk och tyger av allehanda slag trängs om utrymmet. Filtar, dukar, kläder, smycken, ja allt man kan tänka sig visar upp sig  för den nyfikna turisten. Dessa natives från Otavalo är kända och berömda över hela världen och får speciellt inresetillstånd till bla USA för att sälja sina verk. Det är ett folk som försökt bevara sin  stam utan inblandning. De är goda affärsmän och en del är  framstående musiker med sin nativemusic. Och någon av dem sitter med i Ecuadors parlamentet. De kom från Karibien för ca 1000 år sen och slog sig ner här ca 1 timmes bilfärd norr om Quito.Något som jag gillar skarpt är lugnet här och även i övriga Ecuador. Man frågar max en gång ofta lite försynt och lågmält, om man vill köpa köpa eller titta. Säger man No gracias så är det fint med det man accepterar och släpper det. Och man går lungt vidare. Allt detta och vandringarna i Nationalparkerna är en så förnöjsam och njutbar upplevelse att jag skulle vilja dra igen, NU, det finns så mycket mera att se. Jag var ju inte till djungeln eller ut till kusten med surfing och dykning till exempel. Ej heller till Galapagos som åxå ligger på precis ekvatorn som jag balanserade på (se blog inlägg).  Skulle lätt kunna resa runt i 3 månader som man får ett turistvisa för. Och uppleva nytt hela tiden med STOR omväxling. Men vi har lite olika projekt att reka och undersöka vidare nu framöver. Men att jag/vi skall dit igen ingen tvekan därom :-)))

Bilder från Cuenca kommer framöver. Har varit lite problem med min sida här. Finns mkt att berätta om Cuenca och dess omgivningar. Återkommer .

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment