Happy new year!

Julen och Nyår 2006 099Happy New Year! Gott nytt år! Låt oss alla skapa  ett riktigt gott nytt år. Inte hoppas och önska utan ta tag i det själva och göra det till ett fantastiskt år, 2014. Det finns utrymme för förbättringar både enskilt och globalt. Ta ett steg i taget. Eller som jag brukar fråga Oliver, – Hur äter man upp en hel elefant? – Jo, man tar en tugga i taget. Små förändringar till det bättre kan gör underverk både direkt och på sikt. Själv tänker jag mest på miljön och den vackra och storslagna naturen vi har i vårt land. Vad kan jag göra för att minska miljöbelastningen är en bra fråga att ställa sig tycker jag. Alla kan bidraga med något, stort som smått.

Det har sprakats och smällt om Kärnan förr. Låt er trakteras av en  smällkaramell från det förflutnas smörgåsbord.  Kärnan uppfördes omkring år 1310 av den danske kungen Erik Menved. I de övre våningarna med kungligt residens.  Det blev ett viktigt fäste och här har många kungar residerat genom åren. Även flera riksmöten hölls på Kärnan.

Fästningen revs av den svenske kungen Karl XI efter skånska kriget 1679.  Endast tornet blev kvar och stod och förföll i cirka 200 år.  Det restaurerades  1893 till nuvarande form. Tornet bevarades för att fungera som landmärke för sjöfarten och att hissa den svenska flaggan så högt som möjligt över Helsingborg. Alla skepp  i Öresund som passerade Helsingborg var skyldiga att hälsa svenska flaggan med salut.

1 comment

  1. I сouldn’t resist commenting. Exceptionally well written!

Leave a Comment