Groddar och surkål

namnlöst-1Fulla av vitaminer, mineraler och enzymer. Att grodda själv är både enkelt och billigt. Särskilt nu till vintern då utländska grönsaker som gurka och tomat är nästan smaklösa och väldigt näringsfattiga. Gurka består av 96% vatten och för tomater är vatteninnehållet cirka 94%.  Är kilopriset 30 kronor så betalar vi 28 kronor för vattnet vi släpar hem i form av tomater. Bara som kuriosa. Människan består till 60% av vatten plus, minus 15% beroende på ålder och  kroppsfett. Barn består av större andel vatten, cirka 75%. Och är känsligare för uttorkning. Hur mycket vatten består då en tonåring av? Har vi några vågade gissningar?

Bilden här är broccoligroddar som blir ätfärdiga  efter cirka 6 dagar. Jag odlar mest Alf alfa, rödkål, broccoli, vitlök och hustruns favorit som är rädisa av sorten Chinese rose.  De färdiga groddarna kan förvaras i kylen i upp till en vecka eller stå framme en tid för att plockas till maten och salladen.  Man blötlägger fröna några timmar, sprider sen ut dem i groddburk eller på hemmagjord anordning, typ fat eller fiberduk och täck för. Spraya sen groddarna med vatten morgon och kväll, skörda efter 3-7 dagar beroende på sort. Riktigt gott och nyttigt, krispiga, fräscha och färgglada. Bland det mest näringsrikaste vi kan få från växtriket. Jag har läst att groddar är upp till 30 gånger mer näringsrika än till och med ekologiska grönsaker. Billigt, enkelt och riktigt gott. Men framförallt giftfritt och en ren näringsbomb. Sen att just broccoli är bra mot cancer är ju bara ytterligare en hälsofördel. Jag har i  tidigare artikel skrivit om fermenterade grönsaker, typ surkål, och dess stora hälsofördelar.

Tänkte skriva några rader om  hälsa och välmående. Det ligger i tiden och har förmodligen alltid gjort och kommer så förmodligen att göra i alla tider. Välfärdssjukdomar som ökar lavinartat i den västerländska delen av världen. USA ligger i toppen vad gäller fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Demenssjukdomar ökar bland äldre människor som aldrig förr. Kan vi då göra något åt detta är frågan? Kan vi påverka mycket av vår hälsa och vårt välmående eller är vi offer utan någon möjlighet till egen kontroll och styrkraft? Har vi nått den ultimata obalansen i mänsklighetens historia så att det globala läget börjar stabiliseras så sakta och en naturlig balans börjar infinna sej? Det är väl bortom minsta lilla tvivel att det är en fullständigt sjuk värld som har skapats.  Stora delar av jordens befolkning svälter och lider svår brist, medan en stor del av befolkningen äter sej sjuka och sitter sej till döds. Många vältrar sej i överflöd och drar på sej ohälsa för att man äter och dricker för mycket av fel saker. Att äta  mycket av annan “mat” än den vi är designade för och att till största delen sitta stilla om dagarna torde vara de enskilt största faktorerna till ohälsa. Sen kommer självklart negativ stress och ärftliga faktorer också in och påverkar vår hälsa . Även miljögifter som numer finns precis överallt får vi i oss i rikliga mängder. I mat, vatten, luft, kläder, rengöringsmedel, kosmetika, strålning från elektronik och master, elektriska fält och så vidare. Men visst är det fullständigt obegripligt att vi rengör med gift och smörjer in oss med gift för att saker och ting skall göras fräscha och att vi skall lukta “gott” och känna oss rena? Det finns ju naturliga alternativ till allt detta som är gjorda av naturliga produkter och är i princip giftfria. Sen är ju allting giftigt om bara dosen är tillräckligt hög. Till och med har det funnits dödsfall av vattenförgiftning. Vid tävling om att dricka mest vatten på så kort tid som möjligt. Faktum är att dricka 7 liter vatten på kort tid förstör saltbalansen som kan leda till livshotande tillstånd.

Att finna en bra balans mellan motion/träning och vila, för att uppnå rörlighet, smidighet, styrka och uthållighet. Många tränar helt fel med tanke på vad de önskar uppnå. Det allra effektivaste för att få bra resistens mot insulin känslighet och fetma är högintensiv intervallträning HIIT. En eller att par gånger i veckan beroende på vad man vill uppnå. Jag har beskrivit HIIT i ett tidigare inlägg. Kombinera detta med styrketräning två till fyra gånger i veckan. Det går alldeles utmärkt att träna med sin egen kropp som “vikt” helt utan gym, vikter och träningsmaskiner. Stretching  och smidighetsträning skall också ingå varje vecka i ett balanserat träningsprogram. Yoga, Pilates eller vanlig stretching är utmärkt. Även så kallad coreträning är av största vikt. Att träna alla magmuskler och de nedre ryggmusklerna. Här räcker det inte med bara situps och de vanliga magövningarna. Utan fokus skall snarare läggas på de inre magmusklerna som vi har många av. Detta är av största vikt att träna “core” för att få en total inre styrka och en frisk och hälsosam hållning. Det är alltså kvaliteten på träningen som är avgörande, absolut inte tiden och mängden som läggs ned. Att träna lite varje dag och att röra på sej så mycket som möjligt under dagen är klart överlägset bättre än att gå på gym eller gruppträningspass tre gånger i veckan. Och att variera träning och motion så mycket som möjligt, överraska kroppen. Träna spontant ibland så kroppen blir helt förvånad. Lägg in något helt oväntat mitt i ett träningspass. Gör oväntade och spontana saker under träningen eller i vardagsmotionen. Detta är mycket effektivt då kroppen snabbt anpassar sej efter sitt “vanliga” rörelsemönster och träningspass.

Sammanfattningsvis så är det vi stoppar i oss av största vikt för vår hälsa. Och sedan hur vi motionerar och tränar vår kropp. Att träna lagom, helst lite varje dag och sedan ge kroppen bra näring och vila. Högintensiv intervallträning, styrketräning, coreträning ( alltså inre magmusklerna och nedre ryggmuskulaturen), kombinerat med stretching, Yoga eller typ Pilates under en träningsvecka. Att få in promenader och till exempel simning eller cykling i sitt motionsprogram är också väldigt välgörande. Variera träningen så mycket som möjligt och “chocka” kroppen ibland under träningen. Sätt upp ett mål då är det lättare att lägga upp sin vardagliga träningsrutin.

Då det är insulinkänslighet som påverkar vår hälsa starkt negativt är det av största vikt att vi tränar för att hålla nere insulinnivåerna. Och då är högintensiv intervallträning det allra effektivaste. Att träna max typ sprint, rodd eller cykling för att komma upp i maxpuls för sin ålder eller straxt under maxpuls. Detta ökar fettförbränning och utsöndrar tillväxthormon som i sin tur bromsar åldrandet och bidrar med många fler hälsofördelar.all jag inte gå in på kost något djupare, men vetenskapligt bevisat så ger det många hälsofördelar att minska kolhydrater, särskilt sådana med mycket stärkelse, typ sädesslagen, potatis, ris och pasta. Mycket hälsosammare att äta protein och grönsaker och mer av nyttiga fetter. Fetter som oliv, kokos, raps, smör, avokado och fetter från nötter.

Nä, nu sitter jag här och blir sugen på en riktigt god humlemättad öl. Hustrun jobbar till imorgon och det är lördagskväll. Lycka till med träning och groddar.

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment