Gran Canaria

Gran Canaria-97Grand Canaria. Hemkommen efter en mycket trivsam och upplevelserik resa som gick till Gran Canaria denna gång. Det var med hiking som tema och det blev många trevliga och fantastiska vandringar i bergen kring de högsta topparna i mitten på denna vackra och fina ö. Toppar som nästan är 2.000 meter höga, att jämföra med grannön Teneriffa vars högsta berg är Teide som sträcker sig 3.718 meter över havet.

 

 

Gran Canaria-140Jag bodde i Mas Palomas, sydspetsen på ön. Allt uppbyggt kring turism och det var fullbelagt av turister från soltörstande europeer från många olika länder. Det blev 3 vandringar med Rocky Adventure som har svenska guider, och sedan hyrde jag bil för att ta mig till vandringslederna och vandra själv ett par dagar. Det var helt underbart. Mycket vackert med blommor nästan överallt och fina leder som var väl markerade. Jag har sett och upplevt mycket men det här var otroligt vackert och storslaget med bergen och dalarna och de mycket mäktiga klippformationerna. Jag har ju bland annat sett Grand Canyon i Colorado USA som är sagolikt vackert och mäktigt. Men det här upplevde jag som nästan lika vackert och speciellt på sitt sätt.

 

Gran Canaria-108Detta är Roque Nublo, molnklippan. Den är 80 meter hög och sträcker sig 1.813 meter över havet. Den var en helig plats, ett heligt monument för ursprungsbefolkningen. em himmelens pelare och här utförde man ritualer och offrade till solguden. Det var verkligen en mäktig och storslagen känsla att befinna sig på denna plats och vandra intill klippan och se den magnifika utsikten från kanten. En mycket vacker och speciell plats och jag förstår att man använde denna plats som ritual – och offerplats. Bland det mäktigaste jag upplevt att stå där på kanten och titta ut över dalen och bergen till väster från Roque Nublo.

 

Gran Canaria-67Hur ursprungsbefolkningen kom hit och när är höljt i dunkel. Man tror att det var berber  från Atlasbergen i nuvarande Marocko cirka 1.000 år före vår tideräkning som tog sig hit. Men allt är höljt i dunkel och ingen vet med säkerhet. Det de flesta “scholars” är eniga om är att det finns spår från bofasta människor omkring 1.000 före Kristi födelse. De levde fridsamt tills spanjorerna kom hit och började kolonisera öarna 1402. Man har hittat en del romerska föremål på land och i hav, och troligen bedrev romarna handel med befolkningen här under sin storhetstid. Öarna har blev besökta av Fenicier, Greker och Carthaginians och den romerske författaren Plinius den äldre  skrev att då Carthaginians under Hanno the Navigator besökte öarna det femte århundradet före Kristus så var öarna obebodda, men man fann ruiner av stora byggnader. Ingen vet med säkerhet hur historien är för dessa vackra och fina öar. Och det är alltid fantasieggande med mystik och sägner kring människans historia.

 

Gran Canaria-57Det var i alla fall här på Gran Canaria som man gjorde mest motstånd mot spanjorerna och conquistadorerna. Till slut besegrades de i slutet på 1400-talet, och många av ursprungsbefolkningen kastade sig ut för klippan dom hade förskansat sig på. Den kallas i dag  för La Fortaleza. En del av dem överlevde och togs som slavar av spanjorerna och skickades till slavmarknaden i Sevilla. Och en del blev säkert kvar som slavar på ön. Idag finns  små mängder av ursprungsbefolkningens dna kvar bland Grand Canarias befolkning.

 

Gran Canaria-18Det finns en pilgrimsled här som sträcker sig från syd till norr och tar cirka tre dagar att genomföra. Och det är något jag skulle vilja göra framöver. Det är så vacker natur att vandra i och det finns många små pittoreska bergsbyar att besöka för logi och förfriskningar. Det finns cirka 800 kilometer vandringsleder på ön så det är bara att välja efter tycke och smak.

 

 

Gran Canaria-12Jag flög hit från Lissabon via Madrid med Air Europa. Det fungerade utmärkt och det kändes trivsamt att gå på Madrids flygplats en stund i väntan på mitt flyg. En behaglig känsla infann sig då jag blickade ut över landskapet kring Madrid när vi flög in för landning där och när vi startade från Madrid. Jag gillar verkligen Spanien mycket tänkte jag. Ett vackert land med mycket skiftande natur och kultur. Och dom har en rik historia även från tiden före romarna.

 

 

Gran Canaria-24

 

Ännu en berikande och mycket trevlig resa. Min stora tacksamhet att få uppleva naturen på nära håll och ha möjligheten att få vandra fritt i så vacker miljö. Och glädjen i att få träffa människor och utbyta tankar och erfarenheter kring naturen, vandringar , livet och mycket annat. Tack.

 

 

 

 

Gran Canaria-112

 

 

 

 

 

 

Gran Canaria-129

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment