Första jobbet

namnlöst-4Olivers första jobb i Portugal. Med Lego som motivation. Det blev ett reklamjobb för Lidl som skall sändas i TV här. På måndag skall han filma med två vuxna tjejer i en studio i Lissabon.

Vi frågade Oliver flera gånger om han skulle vilja göra några barnmodell jobb i Sverige , men det ville han inte. – Jag har scenskräck och tycker inte om sådant, sa han. Men för en månad sen när han kom in ett legolek stim och ville köpa mer och mer så sa jag till honom att han får jobba och spara ihop till dom här sakerna själv. Och han tyckte att den ynka månadspengen räcker ju inte långt. – Annars får du leka och bygga med dom 25.346 legobitar du har, svarade jag honom! (ja han har ju fått ta över en del av sina bröder)  – Va, e de bara de kvar? utbrister han besviket. – Ja, tre har kommit in i dammsugaren tyvärr, svarar jag.

Okej då, vi åker in och gör ett försök tyckte han. – Ja, det är ju lättförtjänta pengar att bara stå å va glad framför kameran menade jag och mamma. ( ja ja, så lätt är det kanske inte då, Åse vet) Vi skickade in några bilder till en agentur och blev kallade till ett möte. Gick bra, så dom hörde av sig förra veckan och erbjöd en casting till ett reklamjobb för Lidl. Vi åkte in till Lissabon och Oliver fick gå in och fotas tillsammans med ett par andra grabbar. Det hade varit flera dagen innan. Gick bra och var inget märkvärdigt tyckte Oliver. Dagen efter ringde en dam till Åse och erbjöd honom jobbet. – Jag fick jobbet pappa, utropade han med stor glädje. Men nu var det inte Lego som var intressant längre, utan en del andra saker. – Ja vi vet ju inte vad du får för ersättning för det här jobbet, Oliver. Men några tior Euro får du väl. Men framförallt en upplevelse och nya erfarenheter.

 

 

namnlöst-5Vi har ju kört med lite lek om det här med träning. Allt fler unga får övervikt och hälsoproblem med  konsekvenser av onödigt lidande. Ända sedan Oliver varit liten har vi lekt lite med armhävningar och annan träning. Och nu sista året har det varit lite mer.- Ja skall du ha både cola och glass idag också (fredag och lördag och semester) så får du göra 80, 20 ,20 ,20 ,20 ,20. Mycket sällan tackar han nej till erbjudandet. 80 armhävningar och diverse övningar med lätta hantlar och navy seals (ja egentligen burpees) men det låter tuffare med navy seals. Grymt, elakt, nej knappast. De som låter sina barn bara sitta framför fyrkantiga skärmar utan fysisk aktivitet kanske man kan tycka handlar “fel” om man bryr sig om de ungas bästa. Och tillika i kombination med överdoser av socker. Jag minns när mina söner var tonåringar och det var mycket populärt med cola och läsk i stora mängder. Jag dundrande som en major, fast jag bara var kapten, –  det var ju fan att ni kan dricka all den där j…la läskeblasken. Och dom blev fruktansvärt arga på mig varje gång jag sa/dundrade ordet läskeblask till dom. Arga på riktigt!  Det lät väl kanske lite väl barnsligt med läskeblask i deras tonårsöron. Är man tonåring vill man ju vara lite vuxlig och  töff. Idag skrattar vi rejält gott åt det minnet. Och Oliver älskar höra om det.

 

 

namnlöst-144-Bättre ni blir vuxna och kan dricka öl. – De e bra mat de, sa jag. Att få sitta i baren så här på sköna cykelsadlar de e grejer de. Med dämpning !! (tog det här fotot när jag var i Algarve nyligen)  För ett par veckor sedan var jag och Oliver ute på gräsmattan här hemma och skojade lite. Så jag sa lite på danska som han gillar skarpt. Han skrattar rejält gott från hjärtat och vill höra mer som alltid. -Okej 20 armhävningar så blir det en dansk mening till , sa jag. Utan minsta tvekan kastar han sej ner på gräset och gör de 20 snabbt för att få höra en dansk mening som jag hittar på. Typ, -Såå din lille dränge de mauuuo doo igge gooere, och så vidare.  När skrattanfallet lagt sig,- en till , en till pappa. -Okey 20 till först då. Jodå som ingenting. Vad gör man inte för att få höra lite danska ;-))  Och så fortsätter det 20/danska 20/danska , (själv skulle jag när det var som värst ha gjort fler hundra armhävningar för att få slippa höra danska ). Men nu var det jag som tröttnade och kunde inte komma på fler danska fraser.

 

 

20141016_161308Ja nu är det så att jag har inget emot danskar så, jag är till en åttondel dansk och dessutom så har dom ju LEEEEGO  :-))   Min åttondel är från farmors far Rudolf Engholm som var från en dansk förmögen familj. Han och sina två syskon hade fått ärva och dela en stor förmögenhet i slutet på 1800-talet. Rudolf köpte en stor gård och hade fru och två döttrar på gården som låg en bit utanför Köpenhamn. Men efter flera år av misskördar var ekonomin ansträngd och han lånade pengar av sin syster. Senare brann den stora gården ner och den var inte försäkrad. Han flydde skuldsatt till Sverige och  arbetade på några  gårdar i Skåne och till slut levde han som en fattig statare ( en verklig omvänd klassresa som fascinerar mig mycket). Han träffade farmorsmor, Augusta som var tjugo år yngre än Rudolf. Och de fick en barnaskara i början på 1900-talet och däribland min kära farmor Asta. Han jobbade en tid på Rosendals slott utanför Helsingborg och Vasatorp, ganska nära Kropp.

 

 

namnlöst-3Det är en annan lång historia. Och historien om var namnet Engholm kommer ifrån. Man har kommit till slutet på 1700-talet i sin efterforskning  och hamnat i Altona utanför Hamburg och funnit en Friderik Engholm som var Rudolfs farfar eller farfars far något. Detta område var danskt då! Men nej, det var ju inte det här vi skulle tala om. Jo träning och hälsa.  Så att leka fram lite träning och belöning ger iallafall några hälsoeffekter. Ju tidigare man börjar ju bättre och lättare att få en god rutin. Det är i vilket fall en rolig grej och vi får se vad Oliver tycker på måndag när han och de två tjejerna skall filma.

 

 

namnlöst-6Mycket i livet handlar om att övervinna sina rädslor och att hantera förluster. Att bejaka dom och inte trycka ner och förneka. Verkligt och mäktig styrka har sitt ursprung från svagheter, att se och förstå sina svagheter och därur bygga upp styrka som då vilar på ett starkt fundament. Själv har jag varit väldigt rädd för väldigt mycket och handlat fegt många gånger. Rädslan som hämmat mig mycket och framförallt fegheten i många sammanhang, kan störa mig mycket. Men vi kan inte ändra det förflutna. Bara att acceptera och ströva vidare på livets stig. Och vidare uppmuntra våra unga att följa sin egen väg och lyssna till sig själv. Jag tycker det är så beklämmande att se och höra hur en del styr sina barn och nära relationer.  Var och en avgör i vuxen ålder i vilka sammanhang man vill deltaga och tackar nej till de andra. Att man inte förväntar sig att sina barn,syskon,nära vänner eller föräldrar skall gå på tillställningar bara för att ens eget ego tycker det. Det är väl underbart med friheten, när kontrollbehovet minskar och tolerans och förståelse växer.

 

 

20141016_161744Vidgade vyer. Panorama. Läste återigen om tacksamhetens kraft. En av de starkaste känslor man kan ha. Och den kan vara kraftfullt skapande. Att vara tacksam varje dag för det man har. Enligt undersökningar så bidrar tacksamhet  till många hälsofördelar. Men framförallt blir man på rejält gott humör tycker jag. Att kunna se det förunderliga och  häpnadsväckande i allt det vi har runtikring oss som vi oftast tar för givet. Bara en sån fullständigt företeelse som vatten. Förundra er över vattnet. Hur kan två gaser bilda vatten? Forskarna har ingen förklaring. Ett mysterium som det mesta  i livet. Skall skriva om vatten framöver. Till exempel så består vi molekylmässigt till 99% vatten.  -Nä nä stopp nu, vi består till 70% vatten.  Ja volymmässigt, ja. Men av alla molekyler en människa består av så är 99% vattenmolekyler, syre och väte. Var sitter då medvetandet? I vattnet? Knappast. Men är vatten medvetet då? Kanske till viss del enlgt kvantmekaniken. Vad är strukturerat vatten? Den stora hälsofördelen med att dricka strukturerat vatten tänker jag skriva om senare..

Tacksamhet absolut. Men hur ser världen ut med all ondska , girighet och ren dumhet? Vad håller vi på med egentligen?  Vi letar efter intelligent liv i rymden, borde vi inte leta efter intelligent liv på Jorden först  :-))

Vamos!  Lets go

Related Posts

2 comments

  1. Gött. Oliver verkar finna sig tillrätta där nere. Keep posting.

    • Sim, sim muito bom! I will for sure.

Leave a Comment