Fettförbränning

namnlöst-4Fettförbränning och intermittent fasta. På bilden ser vi  Åses goda och delikata hembakade citronpaj. Äkta citronkräm gjord på ekologiska citroner, ekologiska äggulor bland annat. Är det något man skall undvika så är det “vanliga” citrusfrukter, vindruvor, bananer och paprika.Välj här ekologiskt. Dessa är bland det mest besprutade frukter vi importerar. Här hemma är det mest besprutade vi har – potatis, jordgubbar, äpplen och lök. En god paj med lite portvin till kvällsmyset. Ja vi kan ju inte bara prata om fasta, groddar, intervallträning, grönkål, fermenterade grönsaker och styrketräning.  Lite sockersött kan vi gott unna oss då och då.

Att lägga in intermittent fasta som en naturlig del av vardagen, en god vana, har många hälsofördelar. Detta med att låta magen vila mellan 14-18 timmar vissa dagar i veckan är väldigt välgörande. Detta skall inte förväxlas med  5:2 dieten eller andra dieter. Intermittent fasta kan vi betrakta snarare som en livsstil än en diet. En god vana att låta magen vila lite längre några dagar i veckan. Fördelarna med att göra detta till en livsstil är att man sätter kroppen i en fettförbränningsmode istället för glykosförbränningsmode. Kroppen förbränner glykos/socker i cirka 8 timmar sen övergår den till att förbränna fett istället. Problemet är, att dom flesta aldrig låter kroppen vila 8 timmar och mer från föda. Vi äter jämt och ständigt. Visst under nattens sömn så vilar kroppen från mat men då är andra processer igång som rengöring och uppbyggnad av vävnader bland annat.

Genom att avstå från ett mål mat under dagen några gånger i veckan så lär man kroppen att förbränna fett istället för glykos. Det tar allt från 2 veckor till 2 månader att vänja kroppen vid detta. Andra fördelar är att man totalt sett intar mindre kalorier och på så sätt bromsas åldrandeprocessen enligt vetenskapligt bevisade undersökningar. En av dom stora fördelarna med intermittent fasta är att det gynnar en god bakterieflora i tarmarna som i sin tur medför stärkt immunförsvar, klarare mental förmåga, bättre koncentrationsförmåga med mera. När man vant kroppen vid detta så stabiliseras bland annat insulinkänsligheten så att sockersuget minskar och hungerkänslan normaliseras. Alltså inga våldsamma blodsocker svängningar. Själv hoppar jag över frukosten då och då. Kroppen känns lätt och energin ökar och inga problem med hungerkänsla och humör.

Man kan helt enkelt kalla denna livsstil för intermittent ätande. Man lägger in ett “ätfönster” under dagen på 6-7 timmar och låter magen vila resten av dagen. Kanske bara dricka örtte eller någon grönsaksjuice. Men det bästa är att låta magen vila. Ooooo… det klarar jag aldrig, att hoppa över frukosten!! ….hör jag någon säga. Ju känsligare man är och ju mer man känner av det i början, ju viktigare att den personen behöver införa vila för magen och stabilisera insulin och blodsocker och hungerkänslan. Detta är bland det mest välgörande man kan göra för sin kropp och det medför stora hälsofördelar på många plan, även mentalt. Det kräver viljekraft och självdiciplin. Numer kan jag köra ett rejält träningspass på morgonen på fastande mage utan att känna av något negativt. Ofta kör jag högintensiv intervallträning, HIIT, på fastande mage på morgonen och ibland även ett styrketräningspass på fastande mage tidigt på morgonen. Och det känns helt stabilt och kraftfullt, inga blodsockersvaj och obehag alls.

HIIT tillsammans med “ätfönster” är den mest effektiva kombination man kan göra för sin hälsa och skapa förutsättningar för kroppen att normaliseras och bli kraftfull. Fettförbränning och bromsande av åldrandet är något de flesta vill uppnå .  Kroppen är designad för att röra på sig mycket och att låta magen vila längre perioder då och då. Man åt mindre och mer sällan förr och frukosten fick man ut och leta efter ibland. Samla, plocka och jaga innan första måltiden för dagen intogs. Fetma och andra välfärdssjukdomar torde vara fullständigt obekant för dessa våra förfäder. Kombinerar man detta med att inta mindre protein och minska kolhydraterna drastiskt (potatis ,bröd, ris och pasta) och intaga mer av nyttiga fetter såsom oliv-, -smör-, avokado, -kokosfett bland andra, så har vi optimerat kroppens förutsättningar för ett starkt immunförsvar och en normal åldrandeprocess. Lägg därtill så mycket rawfood (ej värmebehandlad mat) som möjligt för cellernas vitalitet.

Nu skall jag bryna lite grönkål med  hackad lök och vitlök. Till det en god hemmalagad grönsakssoppa och ett gott glas rött naturvin. Sedan avslutas kvällen med kära hustruns goda citronpaj. Ja lite sockersött får man unna sej ibland.

Related Posts

1 comment

  1. Hej! Kolla gärna in min sajt om fettförbränning. råd mottages gärna 🙂

    Med vänlig hälsning
    Niklas

Leave a Comment