Extreme

Extremadura,Spain-58Extreme. Extremadura. Mitt i Spanien väster om Madrid med extremt varmt klimat på sommaren och mycket kallt på vintern. En mc-tur till Spanien och Extremadura. Körde även ner till Cordoba som ligger i Andalusien. I Cordoba var det en hel del svenska turister. Pratade med några som var på semester i Malaga. Och det är väl så för de flesta svenska turister i Cordoba, man gör en dagsutflykt dit från Malaga. Jag började med två dagar i Merida som var huvudstad i Lusitania (Portugal och delar av Spanien) under Romarrikets tid. Nu är det huvudstad i Extremadura. Många romerska lämningar, bland annat teatern som finns bevarad till stor del, om än i ruiner.

 

Extremadura,Spain-17Min fantasi reser tillbaka i tiden, det här måste ha varit en fantastisk teater för cirka 2000 år sedan. Vad roade människor på den tiden? Vad kostade det att gå på en föreställning. Vad förfriskade man sig med? ( förutom vin). Och så vidare. Dagen efter ankomst till Merida körde jag till en by uppe i bergen öster om Merida. Den heter Guadalupe. Det var en fin och trevlig mc-körning och den här byn var verkligen gemytlig och det vilade ett behagligt lugn här. En och annan turist vandrade omkring och kanske bodde över på något av de små hotellen här. Runt byn finns en geopark med fina vandringsleder. Något jag vill återkomma till och vandra.

 

 

Extremadura,Spain-46Bild på Guadalupe. Här se vi också det kungliga klostret som är uppfört på UNESCO:s världsarvslista sen 1993. Det har sitt ursprung på sent 1200-tal. Hit skall jag verkligen igen. Mycket behagligt och trevligt. Och nästa gång skall jag göra ett besök inuti klostret och som skrivit, vandra en del av lederna i geoparken.

 

 

 

 

 

 

Extremadura,Spain-67Sedan vidare till Cordoba i Andalusien. Det här var den folkrikaste staden i världen under 900-talet . Cirka 100.000 invånare och hundratals moskeer. En betydande stad både under romartiden och under muslimernas styre ( Morerna).  Och en  betydligt större stad än Merida.  Här var det också väldigt behagligt och trevligt att vandra omkring och filma och fotografera. En lugna och gemytlig atmosfär med många turister, varav en hel del svenskar. En bild på den romerska bron i Cordoba.

 

 

 

Extremadura,Spain-93

Mezquita. Först byggd av visigoterna som en katolsk kyrka och sedan omgjord och rejält tillbyggd till moske av muslimerna efter erövringen av Iberiska halvön år 711. Sedan omgjord igen till kyrka och senare till katedral efter det att muslimerna blivit utslängda från den Iberiska halvön. Det här är alltså en gigantisk byggnad som en tid delades i två halvor av muslimer och kristna. Väl värt ett besök!

 

 

 

Extremadura,Spain-125Också ett besök till Medina -al-zahra. Endast ruiner kvar av den en gång blomstrande staden som byggdes helt ny utanför Cordoba. Det var en Kalif som stod under huvudkalifatet i Damaskus som uppförde denna stad för att imponera och representera. Det sägs att det tog 25 år att bygga den och att den endast blomstrade i cirka 60 år tills den övergavs och befolkningen flyttade till Cordoba. Också denna stad måste ha varit en helt överväldigande upplevelse att besöka under sin storhetstid.

 

 

 

Extremadura,Spain-110En del av ruinerna i Medina-al-zahra.

 

 

 

 

 

 

Extremadura,Spain-152

Sista natten spenderade jag i staden Caceres norr om Merida. Började dagen med ett besök i den en gång viktiga romerska staden Caparra norr om Caceres. Den låg på “silvervägen”, Via de la Plata som var en gammal romersk handelsväg i västra Spanien som sträckte sig från Merida och norrut till Astorga. Den kallades egentligen “tennvägen” men ett fonetiskt missförstånd ledde till att den översattes till silvervägen efter det att muslimerna kastades ut från Spanien. Idag finns en vandringsled från Sevilla till Santiago de Compostela som är en variant av pilgrimsleden. Här är det betydligt mindre vandrare dock än det är på leden från Frankrike till Santiago.

I Caparra var det inte många ruiner kvar dessvärre. Men olika arbetslag grävde och renoverade så gott det går. Med bidrag från EU förstås. Den romerska kulturen är ett viktigt och betydande kulturarv som man inser värdet av. Det romerska riket har påverkat oss starkt ,och vi har ju till exempel den Julianska kalender  och månaderna juli och augusti uppkallade efter Julius Caesar respektive  Roms förste Kejsare, Augustus.  Och det vore verkligen trevligt och intressant om vi kunde återuppbygga en del av dessa helt fantastiska städer som romarna byggde med förträfflig ingenjörskonst och prakt.

 

 

Extremadura,Spain-40

Dianatemplet i Merida. Diana är i romersk mytologi de vilda djurens och jaktens gudinna. Hon åkallades som fruktbarhetgudinna av romerska kvinnor som ville ha hjälp att bli med barn eller föda. Inom kulten i Rom ansågs Diana också vara underklassens och särskilt slavarnas beskyddare. Hennes helgdag den 13 augusti var även en ledig dag för slavar.

 

 

Extremadura,Spain-8Akvedukt i Merida. Romarna ledda alltid in friskt vatten till dryck, bad, fontäner och avlopp till sina städer.

 

 

 

 

 

Extremadura,Spain-84Mezquita. Katedralen i Cordoba. Både Cordoba och Merida finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment