Dagshög,Torekov

namnlöst-5Dagshög, Torekov. Ett riktigt smultronställe på Bjärehalvön. Här finns Skånes största gravhög med en diameter på 42 meter och en höjd på 4 meter. Jag  såg denna underbara plats första gången för en månad sedan, när jag gick Skåneleden från Ängelholm till Torekov. Startade ut en tidig försommarmorgon klockan 4 och var framme i Torekov straxt innan lunch. En fantastiskt vandring med  Dagshög som dagens höjdpunkt.

 

namnlöst-16Med en fantastisk utsikt över Kullaberg och  Skälderviken. Man ser också en stor del av Bjärehalvöns kustremsa samt Hallands väderö. Här har legat ett stenbrott på 1800-talet som man lade ner i början på 1900-talet. I lagunen som ligger precis innanför kustlinjen startade man en laxodling som dock inte var  verksam så länge. I lagunen finner man dessa underbart vackra näckrosor. I de öppna landskapet längs Skåneleden här stöter man på betande boskap som kor och får.

 

namnlöst-21Detta ställe som kom att bli mitt absoluta favoritställe i Skåne. 3 veckoer senare vandrade jag från Magnarp norr om Ängelholm, till Hovs hallar. Sträckan mellan Torekov och Hovs hallar är också en riktigt njutbar vandring längs Bjärekusten. Betande boskap vid Dagshög. Här kan man snacka om lugn och ro. Idisslande boskap, fågelsång, vågornas skvalp mot kusten och havsvindsackord. Detta är ju nästan min hembygd och jag upptäcker det här området 2 månader innan vi skall flytta.

 

 

namnlöst-25

 

 

 

 

 

 

 

namnlöst-1

 

 

Här är lagunen med tre öar med  helt underbara rosaröda näckrosor i full blom. Ruinen i bakgrunden härör från tiden då man bröt sten här.

 

 

 

namnlöst-3Har varit här flera gånger sedan min “upptäckt”. Vid ett par tillfällen har Åse varit med. Och i onsdags hade jag och min vän och kollega från Flygvapnet och SAS, Krister Halvars, en härlig dagsutflykt. Började med lunch i Hovs hallar och därefter strosade vi runt i Torekov och sedan tog vi en ätagodkaka paus på ett kafe. Därefter begav vi oss till Dagshög  och det gamla stenbrottet för fotografering. Och här ser vi en del av bilderna. En fantastiskt härlig dag i vacker och inspirerande miljö med spirituella och intressanta konversationer om gamla minnen  och livsfilosofi. Om nuet och om framtiden i Portugal med mera. En oförglömlig dag.

 

 

 

namnlöst-31

 

 

Här har vi fotograf Krister Halvars  ” in action” med sin nya kamera i retrostil. Han tyckte den här platsen var helt fantastisk och skulle återkomma för mer njutning och fotografering sa han. Jag håller med.

 

 

 

namnlöst-30 Och här har vi ännu mer action.

 

 

 

 

 

 

 

namnlöst-14Här njuter Åse av solen, stående vid en av betongfundamenten som är kvar sedan stenbrottsverksamheten. Man hade också en pir med brygga där man skeppade iväg stenen med båtar .

 

 

 

 

 

namnlöst-56“Yogapose” uppe på  gravhögen vid Dagshög. Här skall vi absolut hyra en stug någon sommar framöver. Och skall vi ha en  stuga någonstans i Skåne så blir det här , sa jag och Åse när vi var här igår och sedan körde hem med den vackra utsikten över Skälderviken och Kullahalvön i bakgrunden.. Men det ligger långt in i framtiden. Men här är otroligt vackert. Och närheten till Torekov , Hovs hallar och Båstad lyfter upp detta område ännu mer. Naturskönt med mycket historia  och fornlämningar.

 

 

namnlöst-51

 

 

 

 

 

 

 

 

namnlöst-25

Igår testade  och experimenterade jag och Åse med lite fotografering i olika miljöer vid Dagshög. Vi skulle avsluta med dopp i dammen och fotografering bland näckrosorna. Men vi hade hållit på länge  och kvällen började bli sen, dessutom kände vi oss lite frusna i den kall svenska sommarvinden. E de konstigt att man längtar bort nån gång, som någon sjöng en gång.

 

 

namnlöst-36Här är några av bilderna, men vi skall dit imorgon igen och göra om dom  och även göra lite nya “shots”. Får vi se hur det blir.

Trevlig sommar. Och kom ihåg att dricka mycket när värmen kommer 🙂  ….. Om den kommer…..Imorgon skall vi bada….Ja, Åse iallafall ….bland näckrosor.

 

 

 

namnlöst-2 namnlöst-16

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment