Coimbra-Portugal

namnlöst-46Coimbra, Portugals femte största stad. Staden har något över 100.000 invånare och kommunen Coimbra cirka 150.000 invånare. Universitetet som bilden här visar är ett av Europas äldsta och grundades 1290. Europas äldsta universitet är det i Bologna, Italien. Andra äldsta är Paris och nummer tre och fyra är Oxford respektive Cambridge i England.

Coimbra var Portugals huvudstad mellan 1139 och 1260. Det var en romersk stad med namnet Aeminium. Universitetet var från början kungligt palats och grundades 1290 i Lissabon av kung Dionysius I och flyttades till Coimbra 1308. I staden ligger också Portugals förste kung, Alfons I begraven. Alfons besegrade morerna i slaget vid Ourique 1139, och lät därefter utropa sig till kung. Han dog 1185.

 

namnlöst-22

Körde mc till Coimbra och bodde på hotellet Best western hotell med en jättefin utsikt över staden. Roland Lux kom också till hotellet på tisdagskvällen. Dagen efter körde vi en tur till Portugals femte största stad Aveiro. Gick och fotade  och åt en god lunch på en trevlig restaurang i centrum. En flod rinner genom staden och där kan man åka en tur i  färgglada”gondoler”.

 

 

 

namnlöst-18

 

 

Universitetet i Coimbra

 

 

 

 

namnlöst-17

 

 

Biblioteket.

 

 

 

 

namnlöst-32

 

 

Aveiro och “gondolerna”

 

 

 

 

namnlöst-37

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment