Atlantis

1403_Madeira_035Atlantis, någonstans därute i Atlanten fanns den enligt legenden. Den sjunkna kontinenten som har fängslat människor i årtusenden.  Jag sitter här och njuter av utsikten, solen och en lokal öl av märket Coral och blickar förstrött ut över Atlanten.

Dom atlantiska öarna som man kände till innan man “återupptäckte dem på 1400-talet. Fanns verkligen Atlantis? Är Platons berättelse om Atlantis en sann historia. Jag tror det, eftersom det inte är mycket vi vet om vår äldsta historia. Man fann till exempel Troja som man trodde var en saga, en myt. Och en del historiska personer som var “gudar” och sagofigurer har visat sig vara verkliga personer efter utgrävningar och funna skrifter från antiken. Jag tror även mycket av det som berättas i bibeln har verklighetsbakgrund och mycket stämmer helt säkert med vad som beskrivs i gamla skrifter även om också mycket inte alls stämmer. Men visst man kan tvivla och misstro allt om vår historia om man vill det, för riktigt säker kan vi inte vara på någonting eftersom vi inte sett det med egna ögon och att det i många fall finns motsägelsefulla uppgifter om vad som hänt och om händelseförloppen i till exempel historiska slag och krig med mera.

Platon skriver om ön Atlantis år 360 före Kristi födelse i Timaeus och Critias. Berättelsen kommer från en egyptisk präst  som berättade historien för Solon. Den var nedtecknad på papyrus med egyptiska hieroglyfer och översattes till grekiska. Atlantis låg utanför Hercules stoder, det vill säga utanför Gibraltar, i Atlanten någonstans. Ön som var cirka 70 mil bred sjönk i havet vid en jordbävning för cirka 11.000 tusen år sedan. Dikt, myt, saga eller verklighet. Ja i vilket fall som helst är det en spännande och intressant berättelse. Alla de visdomar och ovärderliga kunskaper om allt som antikens människor kände till som försvann för alltid när biblioteket i Alexandria brann ner år  47 före Kristus, i alla fall delar av biblioteket. Det bestod av flera byggnader och har förstörts och brunnit ner vid flera tillfällen under århundradena efter Kristi födelse. Men det är en annan historia……………….

 

Här tillbaka till verkligheten med en härlig vandring längs en levada, bevattningskanal , i utkanten av Funchal. En rejäl stigning när jag vandrade uppför berget till linbanestationen. Och med trötta ben satte jag mig på bussen ner till Funchal  centrum. En härlig dag med motion, frisk luft och värmande sol.

1403_Madeira_0441403_Madeira_0381403_Madeira_0661403_Madeira_0641403_Madeira_0311403_Madeira_048

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment