Äpple

namnlöst-4Efter ett tidigt träningspass sitter jag nu här och tittar ut på hösten, lite grått och regn i luften. Men ändå behagligt fast en önskan om högre temperatur finns.  Idag blev det högintensiv intervallträning. Jag springer 90-100% av maxfart i 30 sekunder uppför en moderat lutande backe, sen vilar jag 90 sekunder. Detta upprepar jag 6 gånger i följd. Det gäller att hitta en backe med en lutning som känns bra för sprint. Att springa på plant underlag går också bra men då är skaderisken större eftersom man får ta ut stegen betydligt mer när man kör maxfart.

Idag kom pulsen upp i 172 slag i minuten och det kändes riktigt bra. I min ålder skall maxpulsen ligga på 168. Jag har varit uppe i 177 slag som mest för någon vecka sedan. Det här med HIIT ( High Intensity Interval Training) torde vara det optimala träningspasset, då det medför stora och många  hälsofördelar, och dessutom så tar det bara 12-15 minuter sen är man färdig och har fått en maximal träningsdos. Vill man bygga styrka så räcker det med ett HIIT pass i veckan, vill man förbränna fett är 2-3 gånger i veckan att rekommendera. Jag har skrivit om alla hälsofördelar som HIIT medför, i ett tidigare inlägg för de som vill veta mer.

Äpple är nära släkt med päron och är en lövfällande trädart. Det finns över 1 000 odlade sorter varav många som klarar det svenska vinterklimatet. Äpple är ett av Sveriges härdigaste och mest betydelsefulla fruktslag. Några av sorterna är mycket gamla, äldst av de nordiska sorterna är Gråsten/Gravensteiner från 1700-talet och Cox Orange, Jonathan och McIntosh från 1800-talet.

Äpple växer vilt på många ställen i världen, vilket gör det svårt att avgöra varifrån arten kommer. I Europa finns vilda äpplen i form av små träd med tornar och beska, sura frukter. I västra Asien är de vilda äpplena stora och söta och växer på ett buskformat träd utan tornar. Utifrån dessa former har det tidigt skapats ett antal odlade sorter. Äppelodling i nordvästra Indien och Kina är av gammalt datum.

Talrika fynd av äppelrester har gjorts vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa.I Sverige har man hittat ett förkolnat äpple vid utgrävningar i  Alvastra nära Omberg i Östergötland som är daterat till 2500 år f.kr. Redan i skrifter från Babylon som skapades 800 år före Kristus betecknas äpplet som medicinalväxt.

I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden. Då förekom också tillverkning av äppelmust och äppelvin. Det var först i början av 1800-talet äpplet fick större spridning bland folk i allmänhet i Sverige. Däremot har äpple varit en vida spridd symbol för kärlek, fruktbarhet och ungdom. Riksäpplet bland riksregalierna är en symbol för världsherravälde.

En förklaring till att äpplet är en symbol för kunskap kan vara, att om man delar ett äpple på tvären så framträder ett pentagram, ett gammalt tecken på högre kunskap. Äpplet i den fornnordiska mytologin symboliserar bland annat fruktsamhet och förnyelse. Gudinnan Idun vaktade de gyllene äpplen som asarna åt av för att få evig hälsa, ungdom och lycka. Det räckte med en enda tugga för att man skulle bli ung på nytt.  Som bekant “An apple a day keeps the doctor away”.

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment