Andalusien

namnlöst-124Andalusien. Det blev en mc tur till Andalusien kring den 20:e april. Började med två nätter i Sevilla, Spaniens fjärde största stad. Vädret var strålande och jag hamnade mitt i Sevillas festvecka, aprilfesten. En vecka av festligheter och evenemang. Det var bara i Sevilla som man hade denna fest och ledighet. I övriga Spanien var det som vanligt. Jag blev verkligen förälskad i denna vackra stad. Strosade runt en hel dag och tog mycket foton och filmade en del. En fantastisk upplevelse. Vackra parker och storslagna byggnader. Den stora katedralen eller kyrkan i Sevilla är världens tredje största. Och det har bott kungligheter här, och staden har varit ett viktigt center i många avseenden.

 

namnlöst-035Det var härifrån Christopher Columbus avseglade sin första resa till Amerika. Och det var en betydande handels – och sjöfartsstad trots att den ligger en bra bit in i landet. Men en stor flod förbinder den med Atlanten. Jag njöt för fullt av dessa dagar och fortsatte min resa söderut. Körde genom Gibraltar och sedan västerut mot Cadiz, där jag tillbringade en natt. Det var från Cadiz som Columbus avseglade sin andra och fjärde resa till Amerika, Den nya världen. Cadiz var också en mycket fin och vacker stad med en lång jättefin badstrand. Stranden har blå flagg. En av få i Europa som har det.

 

namnlöst-106Bilden från Sevilla. Detta var den vackraste rospark jag sett någonsin. Mycket praktfull. Cadiz som ligger på en halvö, grundades av Fenicier från Tyre för cirka 3200 år sedan, och är västliga Europas äldsta stad eller en av dom äldsta. Romarna kom hit och byggde ut staden och Cadiz blev den tredje största i Romarriket vad gäller antalet mycket välbärgade familjer. Den har också Romarrikets näst största teater efter Pompej. Jag tog även en guidad busstur runt staden, som gav mycket sevärt och värdefull information. Jag tyckte mycket om Cadiz och vill gärna återvända för att uppleva mer.

 

namnlöst-082Bilden från festligheterna i Sevilla. Damer i  vackra flamencoklänningar. Det berättades att flamencon utvecklades från en dans som  romerska kvinnor utförde i Cadiz.Stade blev sedermera den mest betydande för Spaniens handel med “Nya världen”. Här blev många handelsmän och sjöfarare mycket förmögna efterhand som Amerika koloniserades och värdefulla varor strömmade in till Spanien via Cadiz.

 

 

namnlöst-117Det här blev min favoritbild från Sevilla under festligheterna. Min mc-tur avslutades i  El Puerto de Santa Maria. Staden ligger en bit ifrån Cadiz på andra sidan viken in mot fastlandet. Härifrån avseglade Columbus sin tredje resa till Amerika. Han dog i Valladolid  några år in på 1500-talet och hans stoft finns idag i en kyrka i Sevilla. Vid sin död trodde han fortfarande att det var östra Asien han hade funnit. Där ser man.

 

 

namnlöst-119

 

Från Sevilla

 

 

 

 

 

namnlöst-067Guldtornet i Sevilla.

 

 

 

 

 

 

namnlöst-099Jag är i skrivande stund ute på min andra mc-tur till Andalusien. Efter en natt i Sevilla har jag idag kört i bergen söderut. Efter en mycket god lunch i en vackert belägen bergsby som heter Grazalema, fortsatte jag till Marbella. Här stannar jag i tre dagar för att köra runt och utforska området runt solkusten, Costa del sol.

 

 

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment