Mc-touring

1307_namnlöst_001Här kommer jag att berätta om mina mc-turer till  olika platser. Förra året var jag en runda till Polen och en vecka på Gotland. Dessutom blev det ett par dagar till Småland och till Linnes födelseort Råshult.

Om du vill leva ett lyckligt liv, knyt det till ett mål, inte till personer eller saker.

-Albert Einstein-

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0240

Lunchpaus på vår väg till Hitlers varglya Maj 2012. Vi tog färjan Karlskrona-Gdynia och körde österut hela dagen. Väl framme fick vi en intressant guidad tur på kvällen. Wolfsschanze var den plats Hitler spenderade mest tid på under hela andra världskriget. Han, Göring med flera hade sina egna betongbunkrar som skydd vid bombningar. Men de behövdes aldrig användas utan förstördes av tyskarna själva när Röda armen ryckte fram västerut.

 

 

IMG_0239

Här är hela gänget som körde i Polen. Alla kolleger från SAS.En från Norge , en från Stockholm, resten tillhörande Köpenhamn.

 

 

 

 

 

IMG_0251

En minnes sten över 20:e Juli attentatet mot Hitler. På den här platsen, Hitlers befälsbunker, hade överste greve Stauffenberg ställt en väska innehållande en bomb som detonerade när han avlägsnat sig. Hitler unkom med endast några få splitterskador. Fyra  personer dödades i explosionen. Många sammansvurna och över hundra arresterades och avrättades för inblandning i attentatet.

 

 

MC tur Maj/Juni 2013

 

1305_namnlöst_004

Med storslagna planer och goda intentioner gav vi oss iväg en regnig Majdag.  En resa som skulle vara i arton dagar. Resan som skulle föra oss till helt oväntade platser och en resa tillbaka till flera tusen år före Kristi födelse.

Satte motorcyklarna på Autozug i Hamburg, Altona. Med destination Munchen. Tysk punklighet landade vi där morgonen efter. Jag Johan och Rolle gav oss iväg mot Österrike för att möta upp Tomas och Jocke i en by nära Hitlers örnnäste.  Alla kolleger från SAS. Så gav vi fem oss iväg söder ut över Alperna vid Grossglockner. I lätt snöfall och dimma på toppen över 2000 meter över havet. Genom minusgradig luft gled vi sakta fram genom kurvorna.Nådde till en liten by som heter Heiligenblut, söder om Alperna för natthärbärge.

1305_namnlöst_033

Gav oss vidare österut  för att undvika regn, men det regnade överallt. Fick ändå några fina dagar tillsammans med härlig mc körning och stundtals lite uppehåll och solglimtar. vi tar en natt i en lite by som heter Payerbach. lördagkväll och vi går ut och lyssnar på livemusic i en utepaviljong. Mycket bra musik och spelning av det bandet.. Lokalbefolkningen är samlad ,alla åldrar och kön representerade. Österrikiska dryckerna flödade hej vilt, själv tog jag en gammal favorit som heter Jägermeister 🙂

Vi tar farväl av Tomas Sundström och Johan Larsson, tackar för trevligt sällskap, plikten kallar dem. Jag och Rolle ger oss vidare österut och besöker Carnuntum ( se Blog) och sedan till Bratislava i Slovakien.. ett mysigt gamla stan, där vi tar sen middag och kvällsfotograferar. Dagen efter vidare till Tjeckien för ett besök i  byn Mikulov. Därefter västerut och in i Österrike igen. Blir två nätter i Gmund på gränsen till Tjeckien.  En dagstur till ett av Tjeckiens mest besökta turistmål, Cesky Krumlov. Hänförande vacker stad med slott, kyrkor, gamla byggnader med mera. Är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.  Kör genom böljande vackert landskap med gamla ekar och gula rapsfält.

Ger oss av mot ett besök till en gammal by och till Tjeckiens stonehenge. Alltid lika fascinerande att se stora stenar i formation från en avlägsen megalitkultur. Tankeväckande, hur tänkte man och hur genomförde man förflyttning och resande av stenarna ? Religion, riter, dyrkande ?

29052013-29052013-IMG_3310

 

Tar oss vidare norrut till Pilsen, Plzen. Pilsnern som fått sitt namn av staden. Här fanns 4 stora ölbryggerier på 1800- och 1900-talet. Besöker ölmuseet innan vi ger oss iväg. Intressant och sevärt. Jag ger mig av till Karlovy Vary, Rolle blir kvar i trakterna för däckbyte. Stannar  2 dagar i staden som heter Karlsbad på tyska. En känd kurort med många SPA och varma källor som får gå och dricka ur. Vattnet håller ca 50-60 grader och man skall dricka ett par deciliter för magen och hälsa.Inte mer åt gången. Smakar mineralrikt och salt. En riktigt trevlig och sevärd by med ca 52.000 invånare. Mycket vacker med byggnader, parker och en flod flytande genom staden.31052013-31052013-IMG_3507

Provar ett av de två offentliga SPA anläggningarna. Varmt mineralbad med väldoftande oljor. – Kläderna av hojtar damen. – Alltihopa ? , frågar jag lite fånigt. _ Everything off, ja. Fick inte ens behålla fikonlövet på. Hoppar i och njuter av det varma väldoftande badet som bubblar behagligt. Gott för kropp och själ. Andas djupt och lungt, är verkligen närvarande här och nu.

Möter upp Rolle i Tyskland och kör till Dresden i världens regn. Stannar där två nätter. Promenerar i centrum och besöker Frauenkirche. Det mesta av Dresden blev sönderbombat under kriget, och sotsvarta fläckar finns kvar på många av de gamla fina byggnaderna. så får jag äntligen besöka SLUB och universitetsbiblioteket. En vakt släpper in oss i skattkammaren där många gamla böcker är samlade. Det är Maya kodexen, Dresden kodexen,  jag är ute efter. En bok skriven av Maya folket efter 1200-talet AD.  antas vara en kopia av en originaltext skriven 300-400 år tidigare. Den äldsta bok från Amerika som man känner till. Det finns totalt fyra böcker kvar efter spanjorenas framfart på 1500-talet , då hundratals böcker brändes. Paris kodex, Madrid kodex och Grolier kodex som dök upp först 1965 i Mexico, finns kvar. Fascinerande att se texten och bilderna, så smått skrivet och detaljerat.

1305_namnlöst_321

 

Mot Berlin det bär av. Regnet släpper och vi får en härlig sista vecka med sommar och skönhet och skogsalleer längs vår väg. Underbar mc-körning. Stannar tre nätter i Berlin och hinner verkligen få uppleva Berlin. Första gången för mig.- Ich bin ein Berliner som John F Kennedy avslutade sitt tal i Berlin i juni 1963. Ryssarna hade satt upp banderoller på sin sida så att han inte skulle kunna se in till Öst Berlin. Muren byggdes när jag föddes 1961 och revs när min äldsta son föddes 1989. Man stänger inne människor , man stänger ute människor på ideologiska grunder eller vad? Skillnaden i frihet och utveckling är enorm. Och kunde tydligt ses när man jämförde öst och väst. Att stänga inne människor eller stänga ute människor i sin svaghet och rädsla  präglar nästan varenda diktatur. Att göra sig av med de intellektuella och den akademiska skaran, typ Pol Pot på sin tid.  Att hålla förtrycket levande med murar,stängsel och fysisk styrka. Tvätom, när man släpper loss kreativiteten och den fria tanken, frodas människor och samhällen. Utvecklingen accelrerar och ökat välmående innfinner sig. Frihet…….ansvar……

1306_namnlöst_189

Som citat – “kvinnan skall tiga i församlingen”. Varför då? Var det någon, några rädda gubbar som skrev detta för längesen? “Kvinnans list överstiger mannens förstånd”. Fysisk styrka gör att man kan tysta någon eller stänga inne eller ute någon. Men man kan aldrig stänga inne en människas tankar och ideer med en mur. Friheten som vi alla vill ha. Ett folk, en mur, så skilda världar i 28 långa år,öst och väst. Flera dödades under flyktförsök till friheten.  Berlin denna vackra och intressanta stad, ett rikt kulturcentrum i Europa. Ett intressant besök på Pergamon museet med sina antika utställningar från fjärran kulturer. En utställning om världens äldsta stad Uruk, megacity, ca 5000 år gammal. Om Babylons inre port, Ishtarporten som är återuppbyggd i museet. Från ca 500 BC. Tyska arkeologer förde glaserat tegel till Tyskland efter utgrävningar och man har återuppbyggt porten. Babylons hängande trädgårdar som var ett av antikens sju underverk. De yttre murarna inneslöt ca 850 hektar , varav 300 hektar utgjorde innerstaden.

Vad gäller Uruk så anses den vara världens äldsta stad, vad som menas med stad per definition. Staden Ur har också den sin historia  med kungligheter och byggnadsverk. Både Ur och Uruk har bebyggelse från ca 4500-5000 BC. Uruk beräknas ha haft en population om ca 50.000 invånare 3000 BC.