Träd

namnlöst-1Universum, medvetande, livet, träden. Trädets dag.  Låt oss gör denna dag till trädets dag. Det finns så många dagar som är tillägnade allt möjligt och oväsentligt kan man tycka.  11 Augusti som trädets dag slår vi fast med pompa och ståt. Vi tittar på  Påskön till exempel, när man huggit ner de sista träden var det bara en kort tidsfråga innan civilizationens undergång. Det fanns ca 3000-4000 människor när  Holländarna kom dit, påsken 1722.  Vi kan ser jorden som en större Påskö, svävandes i universum isolerad från andra världar, precis som Påskön var. Plantera träd, vårda skogen, och stoppa skövlingen för mänsklighetens överlevnad.

Det finns ca 100.000 olika arter av träd runtom i världen och de största träden är Redwood på Amerikanska västkusten. De kan bli över 100 meter höga. Högsta trädet uppmätt är en Douglasgran från Kanada 125 meter hög. Sveriges högsta träd är två jättegranar på cirka 43 meter i Värmland. Redwood och Giant Sequoia kan bli ett par tusen år gamla. På Kreta finns äldsta olivträdet, 3000 år gammalt.

I Sverige kan eken normalt bli ca 500-600 år. Den äldsta levande trädstammen i Sverige är Rumskullaeken i Vimmerby, som är 1000 år gammal.och 13,6 meter i omkrets. En kraftig tall i Hälsingland är daterad till 750-800 år.

Trädet har betytt oerhört mycket för människor i de flesta gamla kulturer. Vikingarnas Yggdrasil, Mayafolkets livsträd och livsträd inom judendom och kunskapens träd i bibeln är några exempel. Även i den Keltiska religionen var träden mycket viktiga.

Fler träd överlevde atombomben i Hiroshima. Bland andra 6 tycken Ginkgo träd som stod väldigt nära epicentrum. De lever än idag.

Linden planterades förr som skyddsträd mot åskan och det är kärlekens träd. Det var gudinnan Frejas träd med sina hjärtformade blad.  Yggdrasil var en ask som hade sina grenar i Valhall och sina rötter i undre världen.

Kanske det finaste och mest meningasfulla man kan lämna efter sig till kommande generationer är träd. Plantera träd och vår allas tacksamhet till allt som träden ger oss. Det är en gåva, alltså inget som man bara tar och skövlar hejvilt. Vad värre är att det är beslut om gränslös skövling som tas av beslutsfattare och någorlunda intellektuella människor som troligen är nyktra. Vad fattas dessa människor? Någon som har en tanke om hur det kunnat bli såhär. Vi har inte mycket tid kvar och skall vi inte ödelägga jorden totalt så måste kursen läggas om snarast.

Så ge er ut och plantera träd. Ut i naturen och beundra trädens skönhet. Själv skulle jag troligen arbeta med träd och skogsvård om jag skulle leva om mitt liv. Tillbringa mesta tiden i naturen den underbara,rofyllda och energipåfyllande.

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment