Portvin

1311_Douro_003Portvin, Porto och Portugal. Vi anlände i söndagskväll till Portugal och tillbringade natten på Radisson hotell en bit från flygplatsen. Blev hämtade av Antonio på måndagsmorgon. Han körde inom Michael Juster i Estoril så jag kunde hämta ut motorcykeln i hans garage. Allt gick fint. Jag ställde mc:n i garaget på Baia hotell där vi bodde två nätter. Hade två fina dagar tillsammans med hustrun i Cascais. Solen sken på oss, endast några få moln på måndagen och sedan helklart men blåsigt på tisdagen. Temperatur runt 16 grader men solen värmer fortfarande oss frusna skandinaver. Idag körde jag motorcykel till Peso da Regua, en liten stad/by vid Dourofloden. Cirka 10 mil öster om Porto. Sol och klarblå himmel idag också. Det var lite svalt att köra de cirka 35 milen till Peso da Regua idag, men solen värmde gott stundtals. Bor nu jättefint vid Dourofloden på ett för mej “lyxigt” hotell. Det är i detta område man odlar de speciella druvor som blir till portvin. Förr fraktade man druvorna på båtar längs floden Douro till vinfabrikerna i närheten av Porto. Det är efter staden Porto som portvinet har fått sitt namn. Detta område är en särdeles vacker del av Portugal med sina branta sluttningarna och vinodlingarna som växer på dessa branter längs floden. Druvorna som blir till portvin odlas i området från Peso da Regua och österut. Området en bit öster om staden Porto är känt för sitt gröna vin, Vinho verde.

Nu är det november och hösten är här. Vinrankorna står och pryder bergssluttningarna med sina intensiva färger. Mycket vackert. Imorgon kör jag västerut längs floden till Porto. Men först gör jag en liten runda österut för att se på portvinsodlingarna öster om Peso da Regua. Det blir väl en timme extra med tanke på att det är så vackert här och så mycket jag vill fotografera.

 

Related Posts

3 comments

 1. Härliga bilder från Portugal och intressant text till!!
  Vi var i Lissabon – Porto – Duorodalen för 1½ år sedan
  och längtar verkligen tillbaka.
  Ett fantastiskt land att resa i. Lagom avslappnad stämning.
  Vackert landskap, vänliga människor – och så god mat goda viner!

  • Tack. Härligt att höra Margareta att ni gillade området och Portugal.Vi skall flytta dit och siktar på flytt nästa år. Älskar verkligen Portugal.

 2. Hej, trevlig text o bilder, vi plannerar MC resa till portugal, hyrde ni MC privat eller har du några tips?
  Mvh//Mats

Leave a Comment