luktärt

namnlöst-1-4Luktärt, Pink Lady. Känn doften, aaa helt underbar. Se skönheten i form och färg. Känn bladens mjukhet.  En av många härliga upplevelser som naturen bjuder på. Det behöver inte vara mer action än så här för att få en stunds avslappning och njutning. Bara att vara närvarande och ge sej hän nuet. Stilla sinnet och stäng av mobilen en stund. Tänkte jag skulle ta upp Dr. Mercolas  top 12 cancer förebyggande strategier. Viktigt, intressant då man räknar med att var tredje amerikan kommer att drabbas av cancer och att 2 av 3 kommer att dö av sjukdomen. Kan vi förebygga cancer? Ja definitivt med bland annat dessa 12 strategier.

1. Ät en tredjedel  av kosten som rawfood. Undvik att fritera, grilla och hårdsteka maten med hög värme. Lägg till resveratrol, gurkmeja och broccoli som är bland annat antiinflammatoriska och cancerhämmande.

2. Reducera eller eliminera socker och kolhydrater. Undvik korn, vete, råg och andra korn som tenderar att snabbt brytas ner och höja insulinnivån. Ett mycket viktigt steg för att undvika cancer är att hålla en låg insulinnivå. Maximera socker och fruktos till 25 gram per dag, inkluderat frukt.

3. Undvik för mycket protein. Cirka ett gram protein per kilo kroppsvikt. Alltså 70 gram protein per dag för en som väger 70 kilo. Ökas efter behov vid hård styrketräning och hårt kroppsarbete. Ersätt protein med kvalitetsfett som olivolja, smör, kokosolja, avokado och omega-3  och rapsolja som exempel.

4. Uteslut genmodifierad föda, GMO:s  Ät ekologiskt odlade grönsaker, frö och nötter. Gärna närproducerat. Unvik alltså giftrester som finns i många grödor. Bland de värsta är bananer, vindruvor, paprika och citrusfrukter. Ekologiskt kött och ägg är också bra. Undvik rött kött och ät istället viltkött, ekologisk kyckling, kalkon och havsfisk.

5. Intag omega -3 fett och få en bra balans mellan omega-3 och omega-6 fett. Undvik processade vegetabiliska oljor.

6. Naturlig probiotika. Få en bra bakterieflora i tarmarna som är anti-inflammatorisk och stärkande för immunförsvaret. Det bästa är att äta fermenterade grönsaker, surkål och andra inlagda grönsaker.

7. Träning. Mycket viktigt. Minskar insulinnivåerna. Även om man har fått diagnos cancer så är träning mycket värdefullt och välgörande. Studier visar att människor som tränar svarar bättre på kemoterapi och att träning även kan sätta igång programmerad celldöd i cancercellerna. En balanserad träning med styrketräning, stretching/ yoga och högintensiv intervallträning  typ peak fitness program.

8. D-vitamin. Exponering för solljus är det klart bästa men även säkra och godkända solarium är bra.Och komplettera med kosttillskott. Samban med vitamin K2, Calcium och D-vitamin finns men det berättar jag inte om här.

9. Se till att få tillräckligt med kvalitetssömn. Frisk luft och fritt från elektromagnetiska fält som mobiler och klockradio.

10. Reducera exponering för miljögifter som finns överallt. Se till att vattnet och maten är så giftfritt som möjligt. Använd inte giftig kosmetika typ billiga deodoranter och solkrämer, tandkräm med flour och andra tillsatser och sprayer av olika slag. Det är värre att få in giftet via huden än via magen. Genom huden går det direkt in i blodet och cellerna medan det via maten filtreras och elimineras till viss del via lever och njurar innan det går ut i blodet. Så se upp med hudkrämer, tvål och schampoo med mera.

11. Undvik strålning och magnetiska fält. Radiomaster,mobilmaster, mobiltelefoner och att sitta vid datorn längre stunder. Röntgen och mammografi och andra typer av strålning bör undvikas  så mycket som möjligt.

12. Stresshantering. Sist men kanske viktigast av alla åtgärder mot cancer och all annan ohälsa är att hantera stress och olösta emotionella problem. Svårt att mäta och dokumentera,  men man menar att uppemot 85% av alla sjukdomar utlöses och drivs av stress och emotionella faktorer. Här får man finna sin egen väg, förslagen är många. Vandra i naturen, trädgårdsarbete, musik och att skapa konst i alla former. Meditation, yoga och all fysisk aktivitet är stresslösande, välgörande och påverkar hormoner positivt.

Sammanfattningsvis kan man säga , ut i friska luften och träna, ät sunt med mycket råkost som är ekologiskt odlat. Håll insulinnivån så lågt som möjligt med högintensiv intervall träning och undvikande av socker och snabba kolhydrater. Följ dina värderingar och  gör sådant du sätter stort värde på.  Låt dej inte styras av andra människor och samhällets krav, normer och traditioner när det känns helt fel för dej. Exempel är sommarsemester och jul då vi skall hinna med så mycket och stressa runt för att det ställs krav på oss från andra och från traditioner. Gör det du känner är rätt för dej, följ din inre röst och den väg som är bäst för dej. Alltså är det mycket viktigt att finna vägar och olika sätt att hantera stress och få en så skön och djup avslappning som möjligt. Då fylls  livsenergin på, och alla inre organ slappnar av och fungerar optimalt. Detta är mycket viktigt då vi får i oss en hel del gift hur sunt vi än lever. Och kanske viktigast av allt är våra tankar. Negativa tankar av hat, ånger, skuldkänslor, otillräcklighet och att känna sej som ett offer är troligen långt mer förgiftande på kroppen än något annat.

Tänk så kärleksfullt som möjligt och försök vara närvarande i nuet med mindfullnessträning. Då plågar det förflutna oss inte alls och oron för morgondagen minskar drastiskt.

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment