Kråka

Kråka som Råka sitta just här och blicka ut över det vidsträckta havet. Kanske blickade den bort mot Sibirien som Skäldervikens  södra strand heter/kallas. Varför kallas den så? Jo, det var på 1920-talet som sportgreven Clarence von Rosen hade stall och gård vid Sibiriens parkeringsplats. Han bedrev träningsläger här på somrarna, inom hästhoppning. Människor från Stockholm kom ner och bodde här och tyckte det var väldigt långt bort och öde. Dom kallade det för Sibirien och så blev det namnet till och fastnade i folkmun. Clarence var greve, officer och hovstallmästare. Svenska Fotbollsförbundets förste ordförande. Han var en förgrundsgestalt inom svensk idrottsrörelse och han införde bandyn till Sverige. Han var med en delegation till Tyskland och gratulerade Hitler på dennes 50- års dag.

Clarence von Rosen , farbror till den kända piloten Carl Gustav von Rosen .Clarence bror hette Erik von Rosen. Han var bland annat forskningsresande och blev filosofie hedersdoktor i Köln 1938. 1918 flög Eric ett Thulin-flygplan tillsammans med löjtnant Kindberg till Vasa från Umeå. Och lade härmed grunden till det finländska flygvapnet. Von Rosen använde svastikan som personligt bomärke som symbol för ljus och lycka (ej politiskt) och märkte planet med en blå svastika mot vit botten. Detta  blev igenkänningstecken på finländska flygvapnet ända fram till efter andra världskriget.

Bröderna Clarence och Eric var öppet aktiva nazister. Eric var svåger till Hermann Görings första fru Carin. De umgicks och Eric med fru  besökte ofta paret Göring   i Tyskland. Ja det blev en lång historia om von Rosen och varför Sibirien kallas just Sibirien.

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment