Grönkål en hälsobomb

namnlöst-3Grönkål. Nu till något helt annat. Grönkål som finns att få tag på färsk, så här års, är en oerhört kraftfull grönsak. Full med aminosyror, vitaminer och mineraler. Få grönsaker har sådana omfattande hälsofördelar som grönkål. Denna kål innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna och även 9 icke essentiella aminosyror. Grönkål kan med sin höga proteinhalt betraktas som ett huvudmål, näringsmässigt sett. Då proteinerna är lättabsorberande och bildar få eller inga slaggprodukter jämfört med till exempel kött. Dessutom är det en källa till omega-3 fett som är väldigt välgörande för blodets fettsammansättning. Även om grönkål kan betraktas som “fettfri” innehåller den alltså omega-3. Dessutom så är förhållandet att grönkål innehåller mer omega-3 än omega-6 och detta är väldigt ovanligt i naturen. För att ta ett exempel så innehåller jordnötter 1800 mer omega-6 än omega-3 och detta är pro-inflammatoriskt och ett ohälsosamt förhållande.

Grönkål är en superstar vad gäller essentiella fettsyror och att dessa ömtåliga fetter skyddas av naturligt förekommande fettlösliga antioxidanter. Dessutom är halten A-vitamin(retinol) rejält hög i grönkål. Den är i form av betakaroten som i sin form är ett perfekt leveranssystem  av retinol och detta kan i princip inte överdoseras som man kan genom syntetiskt A-vitamin. Den är även laddad med lutein och zeaxanthin i rikliga mängder. Även c-vitamin innehållet i grönkål imponerar. Bland mineralerna märks kalcium i riklig mängd. Kalciumet i grönkål vibrerar av livsuppehållande energi och intelligens skulle man kunna uttrycka det. För varje gram grönkål är det 1.35 mg kalcium, att jämföra med standardmjölk som för ett gram mjölk är det 1.13 mg kalcium.

Skillnade i kalcium mellan mjölk och grönkål (även andra bladgrönsaker) är den att mjölkens kalcium är komplext och med ett “klistrigt” protein, känd som kasein som är väldigt svårsmält för oss människor. Dessutom finns det ett starkt samband mellan intag av kasein och cancerutveckling samt kortare livslängd enligt den största näringsstudie man har gjort på människor. “The China Study”                                                      www.thechinastudy.com                                                                                                                Även ett samband mellan ökad utveckling av hjärt-kärlsjukdomar och intag av mjölkprodukter. Även en ökning av diabetes kan ses vid intag av mölkprodukter och kasein är starkt allergiframkallande. Det är även syrabildande och på sikt kan det innebära att våra mineraldepåer töms. Kasein finns rikligt i ost bland annat. Grönkål är däremot basbildande och tillför således rikligt med  kalcium och andra alkaliska mineraler. När man intar syrabildande föda så behövs alkaliska mineraler för att neutralisera syran som bildas. Dessa mineraler tas från kroppens depåer och till slut uppstår mineralbrist vid stort intag av syrabildande föda. Mineralerna som är alkaliska är kalium, kalcium, magnesium, kisel och natrium. När man intar födoämnen som grönkål så minskar således det totala behovet av kalcium, då det tillförs i en form som kroppen lätt tar upp och inget kalcium går åt för att neutralisera syror. Även magnesium finns rikligt i grönkål. Magnesiumets betydelse har studerats ingående den sista tiden och är ett väldigt viktigt mineral att få i sej tillräckligt av.

Senare studier visar att grönkål även kan betraktas som en medicinväxt i framtiden. Den kan användas för att förebygga och behandlar cancer och kan vara värdefull i behandling av olika kemiska förgiftningar bland annat.

Här ett gott tips på en god måltid med grönkål.                                                                                                 Finhacka kålen och bryn på svag värme med smör och/eller olivolja tillsammans med hackad lök och vitlök. Tillsätt havssalt och lite peppar. Även andra kryddor efter smak kan tillsättas. Själv äter jag det med groddar, surkål, rivna morötter,  rivna rödbetor och riven palsternacka. Strö gärna lite nötter och pumpafrön över, lägg till kött, fisk, kyckling och andra grönsaker om så önskas. Men bara grönkålen i sig är en hel måltid och den är basbildande och tillför rikligt med lättupptagligt protein och kalcium. Även som en fullvärdig frukost kan man köra med bara grönkålen. Lägg  gärna till lite nötter och kokosfett.

Är det sen fredagskväll kan man alltid avsluta  måltiden med en god chokladmousse med några färsk bär av valfritt slag, och ett glas gott friskt rubinrött portvin typ tawny, ruby eller vintage. Varför får en del portvinstå? Vad är portvinstå och varför heter det portvinstå? Det skall vi titta närmare på en annan dag.

Lycka till och låt er väl smakas.

namnlöst-2namnlöst-1

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment