Fettförbränning

namnlöst-2Fettförbränning och träning. Fetma och så kallade välfärdssjukdomar ökar lavinartat i världen. Det härleds till felaktig kost och för mycket stillasittande. Dessutom i tillägg till felaktig kost så äter vi alldeles för mycket. Och dricker sötade drycker med socker eller kemikalier typ aspartam och liknande. En stor vinst och framgång för hälsa och miljö är att minska kaloriintaget och att lägga om kosten till en mer vegetarisk kost. Välj ekologiskt kött och vilt om kött önskas, men begränsa kött- och fiskkonsumtion till ett par dagar i vecka eller månaden. Att begränsa kolhydratintaget till cirka 30- 50 gram per dag är ett steg mot att få cellerna att gå över i en “fettförbränningsmode” istället för “glykosförbränningsmode”. Även intermittent fasta bidrar till  cellernas fettförbränningsmode och det innebär att fett förbränns hela tiden, även i vila.

Det fungerar så här. Om man äter en så kallad ketogenisk diet så kan det medföra en optimal metabolism. Genom att begränsa sitt dagliga kaloriintag så hämmas mTOR genen som spelar en stor roll i cellernas metabolism ( kemiska processen i cellen) . Försök på möss med litet kaloriintag visade en ökad livslängd på 20% och  dessutom en lägre cancerrisk beroende på att mTOR hämmades. Att begränsa sitt kaloriintag kan medföra längre livslängd och detta  troligen på grund av förbättrad insulin reglering. Insulin känslighet är en starkt bidragande faktor för många kroniska sjukdomar. Även för cancer och olika demens sjukdomar. Vad gäller mTOR hämmande så krävs mycket mer forskning om människans åldrande.

namnlöst-10Så vad kan vi så göra för att få ut det mesta och bästa resultat vad gäller långlevnad, insulinresistans och fettförbränning ? Jo vi kan reglera dieten och att träna rätt i förhållande till vad vi vill uppnå. Genom diet och motion optimerar man mTOR banan som i sin tur påverkar insulin metabolismen. Att undvika sittande längre stunder och röra på sig så mycket som möjligt under dagen i kombination med begränsat kaloriintag gynnar fettförbränning och bidrar med många andra hälsofördelar.

Ett experiment som Dr Peter Attia gjorde med sig själv under 10 år visade dramatiska resultat vad gäller hälsoeffekter och fettförbränning. Ni kan se hans berättelse här på youtube.

Genom att konsumera en ketogenisk diet så ändrar man cellernas metaboliska motor från att använda kolhydrater till fett som bränsle. Våra celler har den metaboliska flexibiliteten att anpassa sig från att använda glykos som bränsle till användning av “ketone bodies” som kommer av nedbrytningen av fett, därav namnet ketogenisk. Många cancerceller har inte denna anpassningsförmåga utan behöver socker, glykos för att växa och trivas. Så det innebär att en ketogenisk diet är en effektiv terapi för att bekämpa cancer.

Vad är då en ketogenisk diet? Jo det är en diet som innebär att 50-70% av sitt matintag kommer från hälsosamma fetter såsom kokosnötolja, smör och ost från gräsbetande kor, getter och får, ekologiska ägg, avokado och råa nötter. Även omega-3 tillskott är bra. Särskilt Krillolja är bra och tas lättare upp av kroppen.  Och ett av de snabbaste sätten att förstöra den ketogeniska dieten är att äta socker och raffinerade kolhydrater (  typ vitt mjöl och pasta) Särskilt fördelaktiga nötter är råa pekannötter och macadamianötter.

Man kan också förstärka sin ketoniska motor med intermittent fasta. (Se tidigare inlägg om detta) Att till exempel två gånger i veckan hoppa över frukost och ha ett “ätfönster” på 6-8 timmar dessa två dagar i veckan. Man får prova sig fram vad som passar bäst för sin livssituation. Det viktiga är att låta kroppen vara utan matintag 14-18 timmar lite då och då helt enkelt (natten inkluderat) Själv brukar jag sluta äta på kvällen vid 18.30 och sedan äter jag inte förrän klocka 12.00 dagen efter.

namnlöst-12Att rekommendera är ett sockerintag dagligen på 5-25 gram. Detta beroende på vad man vill uppnå. Tränar man mycket kan detta naturligtvis ökas. Och att kombinera denna diet med HIIT, högintensiv intervallträning gör underverk på fettförbränning. själv anser jag att det skall inte behövas en massa dyra preparat och kosttillskott för att förbränna fett och återfå sin naturliga hälsa. Drick lite grönt te och ett glas rödvin till maten. Och använd kryddor som hjälper ämnesomsättningen, typ chili och cayennepeppar.Var noga med att ta D-vitamin tillskott särskilt under vinterhalvåret.

När cellerna vant sig vid fettförbränningsmode så är det inga som helst problem att träna på fastande mage och att köra med intermittent fasta och vara fullt verksam i sina dagliga aktiviteter. Allt känns bra i kroppen och “knoppen” och det blir inga blodsockersvängningar med tillhörande obehag. Man får ha lite tålamod, ge det 2-4 veckor och känn efter. Börja långsamt och diciplinerat och känn efter vad som känns bra. Men ge absolut inte vika för obehag, för denna livsstil kommer att bespara er mycket hälsoobehag i framtiden. När man väl är “där” man vill vara så får man finna sin balans vad gäller kolhydratintag och motion.

Vi skall ju också njuta av livet. Viktigt är att att inte bara lägga till år till livet, utan också att lägga till liv till åren- Att leva!  Med god hälsa har vi de bästa förutsättningar att leva ett gott och aktivt liv låååångt upp i åren. Kombinationen matintag och träning är fullständigt avgörande, man kan inte uppnå hälsa bara genom att äta sunt och sen inte träna/ motionera och tvärtom går det inte att träna sig till hälsa utan att äta sunt. Läs mer om fettförbränning på sidan     www.fettförbränningen.nu

namnlöst-14

Lycka till!

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment