Livsvisdom

  • Om livet
  • Om resor
  • Om kultur
  • Om historia
  • Om naturen
  • Om universum
  • Om hälsa
view more

Kommer att skriva om alla livets ämnen , allt från kvantfysik till det stora ofantliga universum . Vetenskapliga upptäckter inom olika områden. Vidare om livsvisdom och vanliga vardagsbegivenheter. Anekdoter, historier och humor med mera. Tankar kring att Homosapiens, sapiens-den visa eller intelligenta människan har funnits i ca 200.000 år. Utvecklades i östra Afrika och kom till Europa för ca 40.000 år sen. Vi har kommit väldigt långt i vårt vetande och utveckling. Ändå paradoxalt nog, så vet vi så lite. Vi har inte något slutgiltigt eller otvistligt svar på en enda av livets stora frågor. Vi letar efter ett av livets stora mysterier, medvetandet, med medvetandet.  Medvetandet  letar alltså efter sig själv.

Det forskningen inom kvantfysiken slagit fast, är att vi aldrig riktigt kan observera något i vår tillvaro utan att vi påverkar det. Vi får aldrig veta helt och hållet hur något  egentligen är i dess grundläggande natur. Medvetandet är oerhört kraftfullt och skapande. Alltså tankar är skapande och påverkar allt i sin omgivning. Som många visa har sagt genom årtusenden-tänk på vad du tänker och var noga med vad du önskar, för det kan bli “verklighet”. Allt våra sinnen registrerar och tar in är vibrationer. Precis allt. Det finns inget annat. Vår hjärna tar in och tolkar dessa vibrationer och skapar vår verklighet. Hjärnan kan inte skilja mellan dikt och verklighet. Vi har ca 65.000 tankar per dag. De flesta av dem är vi inte medvetna om och ca 95% är samma tankar vi hade igår. Om vi önskar en förändring i livet börjar det med att aktivt börja tänka annorlunda. Fokusera och upprepa tankar på hur vi vill ha vårt liv. Inte lägga någon energi och medvetenhet på hur vi inte vill ha det. Att tänka på , prata om och se det i vårt inre som vi vill ha och uppnå. Detta skapar en kraftfull effekt och “verkligheten” manifesteras så som vi tänker, på gott och ont. Om vi tänker blandat och ofokuserat så blir livet som att drifta med vinden hit och dit på öppet hav. Men om vi fokuserar och tar ut en kurs så kommer vi dit vi vill även om vi kommer ur kurs ibland.

IMG_0707

Detta är varför mindfullness är så effektivt. Att vara  närvarande i nuet. Med träning går det verkligen att vara fokuserad på nuet. Egot lever bara i det förflutna och i framtiden. Oftast är det fokuserat på negativt från gårdagen och oro inför morgondagen. Genom träning går det att minska tankebruset och var fullt medveten om nuet. Själv försöker jag verkligen lyssna på människor , fokusera på att förstå och riktigt höra vad dom säger. Att vara här och nu. Detta är som styrketräning och ens tankar blir kraftfullare efterhand som man tränar upp detta. Man skapar saker och händelser in i sin tillvaro snabbare och effektivare efterhand. Viktigt är att inte fokusera på att försöka “stänga av” tankebruset, utan att återigen flytta medvetandefokus på nuet och det man är i färd med att göra. Det finns endast några få mästare som sägs ha lyckats med att kunna kontrollera sitt tankeflöde helt. Men det kommer definitivt att minska och bara bli som ett oväsentligt tankebrus i medvetandets bakgrund. Ofta “hoppar man på ” ett tankemönster och så att säga följer med.Då tappar man nuet och drömmer sig iväg. Ingen fara med det alls. Men efterhand uppmärksammar man  detta snabbare och återvänder till nuet, lungt och stilla.Ganska enkelt , men det kräver tålamod och träning , varje dag. Tankarna finns där hela tiden och kommer alltid att göra det. Men dom får mindre och mindre inflytande med tiden.

Aug 2008 016 - Kopia

“Verkligheten är bara en illusion, om än en mycket hårdnackad sådan!.”

-Albert Einstein-

Ja det är så många filosofer beskriver tillvaron, som en illusion. Många kvant fysiker ansluter sig till denna uppfattning.Intressant är att forskning visar att det finns ett fält som genomsyrar allt. Vakuumfältet eller nollpunktsfältet. Fältet är fullt av någon form av energi och förbinder samman allt i det synliga universum. Experiment visar att elementarpartiklar och fotoner “kommunicerar” bortom tid och rum med varandra. Om två fotoner har hört samman och man separerar dom från varandra och sedan ändrar den enas spinn så ändras den andra fotonens spinn direkt, utan tidsfördröjning. Så även om det är miljoner ljusår emellan dom. Detta har man även visat i experiment med mänskligt dna.  Om man avlägsnar en bit vävnad från en människa och sen gör något som förändrar människans dna så påverkas även dna:t i den borttagna vävnaden på samma sätt utan tidsfördröjning. Oberoende av avstånd och tid. Informationsöverföring bortom tid och rum.

Ja, det är inte mycket vi förstå , det råder det i alla fall fullständig enighet om bland forskare och stora tänkare. Tex vet vi att universums synliga materia utgör 4,6 %. Resten utgörs av  ca 72% mörk energi och ca 23% mörk materia. Kanske är det så att något av det har med vakuumfältet att göra. Det man vet är att det enorma vakuumet mellan stjärnor och galaxer inte är vakuum utan innehåller någon form av energi. Partiklar uppstår spontant ur “tomma intet” från vakuumfältet.Och gravitationen har vi inte ens den minsta lilla aning om vad den beror på. Så mycket spännande återstår att få vetskap om. Kanske vi aldrig kommer mycket längre med vetenskaplig mätning, utan vi får ta till vår intuition för att få vetskap om alla stora frågor. Jag fascineras av hela designen, allt är ju i princip uppbyggt av de fyra grundkrafterna och de tre elementarpartiklarna.

1305_namnlöst_321Tog av mej ryggsäcken och satte mej under boken med ryggen mot stammen. Aaaa så gott det kändes. Solens strålar letade sej ned genom det lysande gröna lövverket. Stammen kändes så behaglig och kraftfull på samma gång. Efter avslutad måltid lade jag mej ned och tittade förstrött upp på lövverket och fascinerades över trädets skönhet. löven lekte i den lätta skogsbrisen och prasslade mjukt och lätt. Somnade till, Men väcktes snart av en behaglig kvinnostämma. – Minns du mej? Frågade hon leende. – Lite yrvaket får jag fram, – Dej glömmer jag aldrig, ditt vackra ansikte och din märkliga berättelse. – Vad bra, då kan vi fortsätta vår berättelse? Frågade hon. – Vår och vår, svarade jag. – Din märkliga berättelse, men jag är beredd att lyssna. – Men först! Vem är du egentligen? Är du från en annan tid, annan dimension eller en annan värld. Eller en ovanlig människa bara, undrade jag?

– Varken eller, svarade hon. – Jag är en projektion.  -En projektion? Utbrast jag förvånat. Du är alltså inte verklig? – Allt är en projektion, lika verkligt eller overkligt alltsammans, förklarar hon. Sinnet och sinnena projicerar det ni kallar verkligheten. Men det skall vi inte gå inpå här nu. – Det är väldigt komplicerat hur allt är uppbyggt i det minsta och i det största.

– Om vi börjar med medvetandet, kanske något av det mest gåtfulla vi känner till, fortsatte hon. – Vi har alla ett medvetande, ett Sinne ( ej att förväxla med sinnena), ett jag, en själ, ett ego. Om vi tar jaget, det observerande jaget som upplever via sinnena. Det upplever neutralt, bara betraktar utan värdering eller analys. Men så fort du börjar analysera, kritisera, bedöma eller värdera så kopplas intellektet in, eller egot om du så vill. Och det är ju bra ibland. Att värdera en situation eller fara. – Men hos de flesta av dagens människor är detta i funktion hela, hela tiden. Man värderar och jämför, går tillbaka i minnet för att återge och jämföra med nuets upplevelse. – Tänk så här, du sitter och tittar på en vacker solnedgång, observerar den bara och njuter inne i din själ, du blir ett med solnedgången. – Du tänker inte, ååå så vacker, den är nästan lika vacker som…….då är du borta i intellektet direkt, som vill analysera och jämföra. Man skall alltså bara försöka observera neutralt och låta upplevelsen bara hända och bli till vad den blir utan inblandning av egot-intellektet. – Förstår du?  frågade hon. – Jo det kan jag nog greppa, det här. – Men vad med medvetandet då? undrade jag.

– Ja enkelt förklarat så tänk dig att du ligger eller sitter bekvämt, använd fantasin uppmanade hon mig. Stäng  av alla sinnesintryck, helt avslappnad utan någon sinnesförnimmelse. Att du inte riktar uppmärksamhet på kroppen som vilar på underlaget. Då kommer du att märka att du är medveten utan tankar och utan sinnesförnimmelser. Så om det bara är för några sekunder, så upplever du medvetandet, du är medveten. – Detta med alla de olika delarna av det som gör oss till medvetna individer är oerhört komplext, fortsatte hon. Vi skall inte fördjupa oss mer i det här nu. Vi får kanske anledning att återkomma till medvetandet framöver.

-Men det här med  universum i det stora och det pyttelilla är svårt att få grepp om, sa jag. – Det handlar om perspektiv förstår du. – Det är svårt att förstå partikelfysiken på kvantnivå. -På de väldigt små nivåerna så uppför sig inte världen som vi är vana vi, förklarar hon. – Allt bryter samman som vi känner till det, och det kan upplevas som rena spökerierna, trolleri och magi. Å andra sidan från den lilla världens perspektiv så kan man se det på samma sätt. -Att när man kommer upp till en viss storlek så så ter sig den stora världen väldigt konstig och  annorlunda. Allt handlar om perspektiv, hänger du med? – Jovars, att det är så förstår jag, för jag har läst en hel del kvantfysik, svarade jag. – Tänk så här, föreslog hon.- Att vi tar fem djupa andetag och blåser upp universum rejält och förstorar det så att elektroner blir lika stor som jorden är nu. – Bara ett tankeexperiment. Vi blir lika stora i förhållande till  elektronerna som nu, ja allt blir sej likt. Vi skulle fortfarande tycka att elektronerna är ofattbart små, eller hur? log hon. – Jo de har du rätt i. Allt handlar om relativitet, svarade jag.

– Ja helt rätt. Sen är det ju faktiskt så att det inte finns någon minsta partikel, inte något fast material i det minsta. Utan allt är vibrationer, energi som skapar det som vi upplever som fast materia. Det finns ingen fast materia, fortsatte hon. Allt är vibrationer på olika frekvenser. Och det mesta i universum är tomrum, ( fast det är inte tomt, det är ett fält ). Det som vi kallar partiklar som dyker upp från ingenstans och försvinner lika spårlöst igen, har sitt ursprung i nollpunktsfältet eller vakuumfältet. – Eller alla möjligheters fält, vad man nu vill kalla det. – Det är här forskarna borde leta efter den gåtfulla mörka energin som utgör största delen av universums massa, föreslog hon.

-Nu får du fortsätta vila min vän, sa hon. – Men vänta, sa jag. Vem är du,  och vet du allt? – Nej långt därifrån, svarade hon leende. Jag får också besök från någon som vet mer än mej och berättar om livets djupaste mysterier. – Det är  en man från en annan värld kan man säga. En mycket stilig och snygg  man, med djup och humor. Han är förresten väldigt lik dej sa hon och log pilimariskt. Sen upplöstes hon hastigt och försvann.