Douro

1311_Douro_069Med sådan lätthet och körglädje for jag fram genom det portugisiska böljande landskapet. Fina vägar och lite trafik underlättade körningen. Det är väldigt grönt och hösten sätter sin prägel med sina vackra färger på träd och vinrankor. Det finns en hel del betalvägar även här i Portugal. Jag körde på några igår för att komma fram lite snabbare till natthärbärget i Peso da Regua vid Douro floden.

Igår kväll fick jag en omfattande och  fyllig lektion om viner och portviner. Lokalhistoria och om portvinets historia berättade restaurangkillen med full entusiasm. Om alla de olika portvinssorter som finns och skillnaden mellan dem. Det finns väldigt många vingårdar och vinfabriker här i området kring Dourofloden. Här har man arbetat fram dessa vinodlingar för hand sedan århundraden tillbaka. På de branta bergssidorna vindlar sej raderna av vinrankor längs bergen. Allt ett gediget handarbete utfört för längesedan då man använde kroppen för att arbeta med hjälp av enkla verktyg och redskap.

Har idag kört runt i bergsområdet i Douro som är klassat som ett av UNESCO:s världsarv. Med sina odlingsterasser längs de branta bergsluttningarna ger det en unik landskapsbild utan motstycke. Jag tittar mej  lystet omkring och njuter av detta storslagna och sagolika landskap. Känns overkligt att köra omkring och se dessa vindlande vinranksrader överallt. Från dalarna upp till bergstopparna växer dessa rader av oändligt många vinrankor i skiftande höstfärger. Allt terasserat för flera århundraden sedan. Miljontals stenar har man använt sej av vid byggandet av alla dessa terasser på ibland upp till 30% lutande bergssidor. Magnificent.

Fick lära mej om portviner igår och skillnaden på Tawny, Ruby och Vintage. Hur man blandar olika viner som sedan blir till en, för exempel 20-årig Tawny. Det allra finaste och dyraste vinet i dessa sammanhang är Vintage vinet. De görs bara på en sorts druvor av en skörd och blandas ej med andra viner. De bästa druvorna används och mognadsprocessen fortsätter under lagring av alla vintage viner. Detta är det mest exklusiva som finns att få vad gäller portvin och kostar därefter. Olika pris på de olika årgångarna och man får betala mellan 200-300 Euro för en del av de finaste vintage portvinerna. Går att få tag i billigare också beroende på märke och årgång. Detta är portvinets top of the line.

Nu sitter jag på hotellet med utsikt över staden och floden. Smuttar på en Ruby portvin till desserten. Sött och gott även om det inte är en gammal och exklusiv sort.Imorgon bär det av till Porto längs floden. Cirka 10 mil och räknar med att köra dit på två-tre timmar. Jag var inte nöjd med bilderna idag. För mycket dis och rök i luften. Men jag fick iallafall uppleva och se detta magnifika landskap glidandes runt på motorcykel på smala och väldigt slingrande vägar. Fick en hisnande känsla ibland  på de smala och brant sluttande vägarna stundtals. En fantastisk dag, oförglömlig och med tacksamhet att fått uppleva detta går jag nu till kojs i min lya för att samla kraft inför nya upplevelser imorgon. Bilderna nedan är från området västerut när jag körde från Paso da Regua mot porto.

1311_Porto_0061311_Porto_0161311_Porto_0121311_Porto_009

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment