Conimbriga – Portugal

namnlöst-57Conimbriga en romersk stad söder om Coimbra. Detta var en blomstrande by när romarna anlände i början av det andra århundradet före Kristi födelse , 200 BC. Conimbriga har varit bebodd från mellan århundradena 900 och 700 före Kristi födelse.  Detta var inte den största romerska staden i Portugal, men den är den bäst bevarade. Endast cirka 15% är utgrävd. Amfiteatern återstår fortfarande att gräva ut.

 

 

 

namnlöst-59Fantastiska mosaikgolv finns bevarade här på flera ställen. Dessa är alltså nästan 2000 år gamla. Gör ett starkt intryck. Väggar och murar spikraka och med en förundrande precision.

 

 

 

 

 

namnlöst-49Av amfiteaterns storlek så beräknar man att det har bott cirka 25.000 invånare här, när staden var som störst, berättade en anställd på museet för oss. Detta är Portugals näst största sevärdhet sa hon också.

 

 

 

 

namnlöst-71Tre offentliga bad fanns här som mest. Kalla och varma bad och från det södra badet  var det en fantastisk utsikt över bergen och ner mot dalgången med en flod. Romarna byggde en 3 kilometer lång akvedukt för stadens och badens försörjning. Allt med en imponerande ingenjörs- och byggnadskonst.

 

 

 

namnlöst-52Staden intogs och plundrades av sveberna år 465 och 468. Delar av stadens invånare hade redan då flytt till närbelägna staden Aeminium (Coimbra). Sveberna var den största stammen i Germania, och nämndes första gången av Julius Caesar år 58 BC. Dom höll till i de centrala delarna av dagens Tyskland. Dom upprättade Svebernas kungadöme år 410 i norra Spanien och stora delar av dagens Portugal. Deras rike höll fram till år 585 då det införlivades i och blev en provins i Västgoternas kungadöme – Hispania. Västgoterna levde norr om Donau i dagens Rumänien. På 300-talet bosatte de sig på romerskt territorium och år 395 bröt man freden med Rom och härjade länge Romarriket. Men redan i början på 200-talet finns flera dokumenterade gotiska härjningståg i Romarriket och konflikter med romerska härar som utföll till goternas fördel.

 

 

namnlöst-62Här en bild från södra badet med vacker utsikt över dalgången och bergen i bakgrunden. Det var mycket vackert och gjorde ett starkt intryck på mig. Fantasin sätts igång. Det har en gång varit en pulserande stad med mycket vackra byggnader och utsmyckningar. Bad, rinnande vatten och fontäner. Ett forum med tempel och en ganska stor amfiteater. Tänk om man kunde få resa i tiden. Att få möjlighet att se allt detta vackra som är gjort för hand med relativt enkla verktyg. Fantasin om dofterna, människorna, sjukvården, tygerna, maten ,vinet, festerna, bröllop, begravningar, härjningar och konflikter. Domstolar , och fängelse ,fanns det? Slavarna och alla hantverkare. Man har hittat över 10.000 mynt här sen utgrävningarna startade på 1930-talet. Många vackra smycken och keramik har man också grävt fram. Det finns ett museum intill själva den öppna delen med ruiner. Där kan man se en del av det man grävt fram.

 

 

namnlöst-76Här en bild på den stora muren som man byggde när hotet från sveberna blev alltmer märkbart. Tidigare fanns en mindre mur runt hela staden, men man rev en del av byggnaderna i kanten av staden för att bygga en ny och högre skyddsmur runt staden som man till slut förgäves försökte skydda mot svebernas härjningar.

 

 

 

namnlöst-74

 

 

En orakad romare? En tidsresenär? Ja det kunde man ju önska! (det senare)

 

 

 

namnlöst-82Här ser vi en modell över forumet med templet längst bort. Romarnas religion var en kult med gudar som erkändes av staten. Religionen saknar heliga skrifter även om orakeltexter som de Sibyllinska böckerna hölls i stor aktning. Kristendomen var på frammarsch efter Jesus tid i Palestina. I perioder förföljdes de kristna svårt och det skulle dröja länge innan den blev statsreligion i Romarriket.

Med tidens gång blev fler och fler romare kristna, och även en stor del av överklassen. Detta innebar att förföljelserna inte längre var möjliga att upprätthålla och de upphörde med tiden. År 313 förklarade kejsar Konstantin kristendomen laglig, och de kristna kunde därmed verka öppet. Detta fick till följd att mängder med kyrkor byggdes under en kort tid över hela  romarriket. Även kejsar Konstantin blev kristen.

Några av Konstantins efterträdare försökte avskaffa religionsfriheten för de kristna dock utan framgång. Antalet kristna församlingar fortsatte att öka och år 385 blev kristendomen statsreligion och enda tillåtna religionen i riket. Några decennier senare var Romerska riket i princip kristet – det sista motståndet (från krafter inom den romerska staten) mot kristendomen nedkämpade kejsar Theodosius på 390-talet. På 380-talet hade situationen således blivit omvänd då det var de kristna som börjar förfölja andra oliktänkande och riva ner flera tempel. År 391 lät Kejsar Theodosius den store som själv var kristen, avskaffa religionsfriheten och införde kristendomen som statsreligion.

 

namnlöst-56Så javisst är livet egendomligt. Och människan är om än mer egendomlig. Mänsklig dumheten och vidrighet tycks inte ha några gränser. Så förföljdes de kristna svårt av romarna tills Kristendomen blev statsreligion. Sedan drog de kristnas förföljelser igång på allvar. Korsriddarna och deras härjningar är ett exempel, ett annat är när Amerikas indianer skulle kristnas av de “vita”. Människor led svårt och blev avrättade om man inte valde kristendomen. Mayaindianernas alla fantastiska böcker brändes på bokbål. Endast fyra stycken räddades.

Budskapet lyser klart- låt människor få ha sin frihet och tro, bara man inte skadar andra en våldför sig på naturen och djuren. Att få tro och tycka vad man vill. Borde vara lika självklart som amen i kyrkan, eller hur? Näe, det är det inte och har troligen aldrig varit. Hur långt har vi kommit på vår vandring egentligen? Nja inte så långt kan man tycka. Självklara saker tycks vara så svårt att leva efter eller snarare omöjligt att leva efter.

 

 

 

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment