Bakterier och celler

namnlöst-3Bakterier och celler i människokroppen. I människans kropp finns det 100 biljoner celler och de har alla en begränsad livslängd. Bakterierna utnumrerar cellerna med 10 mot 1. Alltså har vi cirka 1000 biljoner bakterier i vår kropp. Det innebär att 90 procent av allt genetiskt material i kroppen är inte vårt eget utan tillhör bakterierna. Dom här bakterierna har ett enormt inflytande på matsmältningen, immunförsvaret och avgiftningsfunktionen i vår kropp. Därför är fermenterad mat av enormt stor betydelse för vår hälsa och  välbefinnande och för att förebygga sjukdomar. Fermenterade grönsaker är bland det mest näringsrika vi kan äta och näringsämnena  tas lätt upp på grund av alla de goda mjölksyrebakterierna.

I princip kan alla grönsaker fermenteras, själv tycker jag mest om blomkål, vitkål och morötter. Att tänka på är att man gör det i glas eller keramikkärl. Absolut inte använda metall eller plastkärl. Träkärl går också bra. Jag tycker det är enklast med en glasburk med lock och gummipackning. Fermenterade livsmedel är avgiftande och även tungmetaller rensas ur kroppen.

Vi har mellan 1-2 kilo bakterier i vår kropp och de representeras av ett tusental olika sorters bakterier. De bidrar med 8 miljoner gener, själv har vi ungefär 21 000 gener. Inne i cellkärnan finner vi  de 46 kromosomer vi normalt har.  23 är från mamman och 23 från pappan. Kromosomerna består av deoxyribonukleinsyra DNA – den molekyl som bär våra anlag/gener. DNA tråden är mycket lång och mycket tunn, en enda cellkärna innehåller nästan 2 meter DNA. Varje kromosom innehåller ett stort antal gener, från några hundra till flera tusen beroende på kromosomens storlek .

En god vana är att varje dag förse kroppen med goda mjölksyrabakterier i form av syrade mjölkprodukter typ kefir, yoghurt och fil. Och att äta lite syrade grönsaker en eller två gånger om dagen, lämpligen till middagen tillsammans med andra grönsaker och groddar.

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment