Arrival

20140725_181507 (1)Arrival Cascais och huset i Areia onsdagen den 23:e Juli. Äntligen framme efter en händelserik resa. Lämnade Sverige fredagen den 18:e Juli klockan 12. Sommar och sol och allt kändes så härligt. Frihet och ett nytt liv, allt var fixat och klart hemma..

Allt gick bra tills vi passerade någonstans söder om Osnabruck. Då plötsligt trailern började svänga rejält när Åse körde. Hon skrek till och sänkte farten. Skrämmande – var det någon ojämnhet i vägen som orsakade det?? Vi ökade farten långsamt igen och då hände samma sak igen. Ingen tvekan något var fel på trailern. In på närmsta parkering  för stopp och kontroll. Jodå ena bakaxeln var deformerad, bruten. Hjulen stod sneda. Klockan var ca 01.00, kolsvart och mitt i natten på en parkeringsplats någonstans i Tyskland… och det som hade gått så bra och äntligen var vi på väg….. – Pappa kommer vi stanna här för alltid frågade Oliver oroligt?

Nu såg det mörkt ut. Vi kommer inte någon vart utan ny axel. Vi hade haft trailern på service och kollat allt. Förmodligen var det en eller flera sprickor på axeln i kombination med att vi lastat den lite för baktungt ( och Åses alla kläder och skor). Jag frågade en lastbilschaufför på parkeringen om hjälp. Han ringde några nummer men ingen hjälp fanns att få just då mitt i natten. Så det var bara att sova i bilen och invänta morgonen. Bäddade baksätet åt Oliver som somnade genast. Jaha här satt vi i ovisshet och undrade hur det här skulle lösa sig. Allt som hade gått så bra fram till nu. Ingen bra sömn alls. Fast vi inte hade någon tid att passa och ingen stress alls så kändes ovissheten väldigt olustig. Dessutom hade vi hund och katt i trailern.

Morgonen kom med ljuset. Jag gick fram till lastbilschauffören som gjorde sig redo för avfärd. Han visade SOS larmtelefonen som stod en bit bort. Jag ringde och förklarade vår situation. Hjälp kom ganska omgående. Kopplade från trailern och vår hjälp lyfte upp den på sitt flak. Assistansen körde iväg och vi följde efter.Efter cirka 6 minuter kom vi fram till en gård med massa bilar och verkstad och försäljning av cyklar med mera. En gård med hästar nära samhället Lengerich. ADAC  ( inte ADHD) hette bärgningsföretaget som finns över hela Tyskland. Nu var det lördagsmorgon och vi skulle få vänta tills måndagpå reparation. Jodå dom skulle  troligen kunna fixa axlar till trailern på måndag och utföra reparationen på sin verkstad här. Han hjälpte oss med hotell i Lengerich där vi bodde fram tills måndagskväll. Ja då är det bara att slappna av och njuta av helgen här i Tyskland. Hunden och katten fick hänga med på hotellet, det var inga problem alls. Alla var trevliga och hjälpsamma.

 

namnlöst-1

Så fann jag ut att vi hade hamnat ganska nära den historiska platsen där romarna led ett katastrofalt nederlag och slogs sönder i grunden av germanerna år 9 vid den här platsen i Kalkriese.  Varusschlacht heter platsen efter romarnas ledare Varus. Jag hade läst om den här historien för någon månad sen och tänkte då att jag verkligen skulle vilja besöka den här historiska platsen. Vi det här slaget förlorade romarna 3 legioner  som var legionerna  17, 18, och 19. Cirka 25 000 tusen romare miste livet här. Mot endast några få germaner. I och med den här förlusten så förblev floden Rhen Romarrikets norra gräns. Planen var att utöka Germania ända upp till Östersjön. Så blev det inte. Romarnas ledare här hette Versu och var några år över de 50. Hans uppdrag var att expandera Germania och till slut nå Östersjökusten. Han hade blivit förråd av Arminius som var german och även blivit romersk medborgare. Arminius var 26 år och hade fått militär utbildning i Rom och var med Varus uppe i Germania. Men han förrådde sina romerska kamrater genom att leda dom in i en smal passage där germanerna väntade. Slaget höll på i flera dagar och germanerna väntade ut dom trötta romarna och slog till vid lämpliga tillfällen. I stort sett alla romare miste livet och Varus begick självmord.

 

namnlöst-6

Kjesaren Augustus tog detta mycket hårt och legionerna 17, 18 och 19 uppfördes aldrig någonsin mer i romarnas historia. Vi besökte museet som ligger i Kalkriese utanför Osnabruck. Några mil väster om Hannover. Ja så här långt upp i Tyskland kom romarna. I och med Arminuius svek så förändrades historien. Han sågs som en hjälte i Tyskland och dyrkades av bland annat nazisterna.  Han fick namnet Hermann någon gång på 1600-talet och det finns en staty av honom i närheten.

 

namnlöst-9

Vi hade helt underbara dagar här i Tyskland. Vi fick vila upp oss ordentligt och sova i riktiga sängar 2 nätter. Det hade ju varit mycket att bestå sista veckan innan flytten och vi sov på liggunderlag och sovsäckar sen mer än en vecka tillbaka. Skogen här i närheten heter Teuterburgerskogen och ligger i ett stort område som är på UNESCOS världsarvslista med staden Osnabruck mitt i området. Välorganiserat med vandringsleder och skyltar. Iskalla fotbad från underjordiska källor och fantastisk skog med jätteträd. Mycket vackert.

 

 

Trailern blev klar på måndagskväll och vi körde vidare klockan 19.00. Tyskland är helt fantastiskt på många sätt. Välorganiserat och funktionellt. Inte bara fotbollsvärldsmästaren utan mästerligt på alla de sätt och vis. Mina favoritländer i Europa, Portugal, Österrike och Tyskland lär bestå. Vi körde på och tillbringade 2 nätter i bilen. En natt i Frankrike  en bit utanför Paris och en natt i Spanien utanför Salamanca inte så långt från gränsen till Portugal.

Och här hände något för oss “mystiskt”. Åse körde till klockan 01.00 och körde in på en naturparkering med några få bilar/lastbilar. Vi körde förbi dom och ställde oss på en helt tom parkeringsplats bredvid  som var ganska stor. Vi låste dörrarna och somnade. Jag hörde en bil komma in på den här stora och öde parkeringen klockan 03.30. Somnade om lite lätt. Klockan 04.00 kom det en man och lös med ficklampa på Åse och började hojta på spanska och vifta med ficklampan. Yrvakna och uppskrämda försökte vi förstå vad som var på gång. Han gick framför bilen och visade att vi stod fel på parkeringen. Vi skulle inte stå längs med parkeringsrutorna utan som vanligt fast vi hade släp.

Jag sa till att Åse starta bilen och  köra iväg direkt. Mannen gick bort mot sin bil och försvann ur sikte på den ganska mörka parkeringsplatsen. Vi gick ur bilen för att last in katten som stod på trailern där fram. Mycket obehagligt och skrämda som kastade vi oss in i bilen och låste om oss. Sedan svängde vi runt för att köra ut från denna parkering. Där står mannen utanför sin bil i röda läderbyxor klockan 04.00 på natten i  nästan totalmörker på en tom parkeringsplats mitt ute på den spanska stäppen. Han lutar sig lite “kaxigt” mot sin bil hinner vi se. Efteråt kom jag på att jag skulle vilja svänga upp mer mot honom och dra på helljus mitt i nyllet på honom. Buenos Dia jävla spanjor!!!

Vem var han och hur vågade han vifta med ficklampa in i en bil med främmande sovande människor. Det kunde ju ha varit någon som bara blev riktigt arg och for ut från bilen för att läxa upp honom. Vi såg ingen annan, utan han föreföll vara ensam, men man vet aldrig. Det stod några andra bilar och lastbilar längre bort när vi körde ut mot motorvägen. Riktigt obehagligt det här. Hur tänkte han klockan 04.00 mitt i natten på en nästan öde parkering för att vi stod felparkerade med för övrigt massor av utrymme för andra bilar?

 

20140723_150429

För övrigt gick resan riktigt bra och var en upplevelserik och minnesvärd  stund i livet. Vi anlände till vårt hus i Cascais klockan 14.00 på onsdagen. Vi startade söder om Osnabruck måndagkväll klockan 19.00. Vi körde lugnt och det var ganska lite trafik. I Spanien och Portugal är det ganska glest mellan bilarna. Frankrike är fräscht och väldigt fina rastplatser tycker jag. Men dom där jä…fransmännen. dom pratar fortfarande ingen engelska i princip. Inte ens de unga som jobbar med service. Och turister har dom massor, vilket flertalet är engelsktalande. Nä stoppa en froteehandduk i gapet på varenda fransman så slipper jag höra franska. Lätta på den eterhand för dom som lär sig pratar lite engelska.

Dagarna efter vår ankomst har allt flutit på riktigt bra och vi har redan fått uträttat massor av saker. Bland annat fått våra portugisiska skattenummer utan att stå i kö. Mäklarna Bella från Sydafrika och Carol från England hjälper oss med allt. Dom är verkligen toppen och allt flyter så smidigt med deras hjälp. Ett stort tack till dem. Dom skall få varsin kasse med svenska delikatesser.

 

20140723_144606

Återkommer med mer om våra upplevelser och om allt som skall ordnas. Intresserade hör gärna av er i September för eventuell visit. Vi kan alltid tipsa om något. Och tack alla för era glada hälsningar! Mycket välkomna. Här är helt underbart!

Bem Vindo

 

 

Related Posts

2 comments

  1. Hola Amigos.

    Härligt att läsa om era äventyr på resan ner. Ser fram mot att besöka er när ni har kommit i ordning.

    Hörs

    • Bom! Riktigt gott här i Cascais.
      Ate logo! See you soon

Leave a Comment